Hlavní obsah

Na kole vinohrady Uherskohradišťska: 315 kilometrů na 9 trasách pro cyklisty i pěší

Novinky, Petra Kučerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční symbolické otevírání cyklistických stezek s názvem Na kole vinohrady Uherskohradišťska se letos uskuteční už podvanácté, stane se tak v sobotu 29. dubna. I letos si organizátor, MIC Uherské Hradiště, připravil pro stovky milovníků cyklistiky i pěší turistiky několik tras a zajímavý doprovodný program.

Foto: Městské informační centrum Uherské Hradiště

Na kole vinohrady Uherskohradišťska se koná pravidelně na jaře a na podzim

Článek

Sraz je už tradičně na Masarykově náměstí od 8:30, o hodinu později začnou účastníci vyrážet na jednotlivé trasy různé délky i náročnosti, z toho 7 cyklistických a 2 turistické.

„Trasy jsou připraveny pro náročnější cyklisty, kteří mohou zdolat stezku Blatnického roháče nebo stezku Muškátu moravského, obcemi stejnojmenného regionu se můžete projet, pokud si zvolíte Stezku Dolním Poolšavím. Převýšení 100 metrů a délka 39 kilometrů vás čeká na Stezce Rulandského bílého, výlet do historie pak na Velehradské stezce. Kolem Baťova kanálu do Napajedel a zpět vás přes stejnojmenný region provede Stezka Za Moravú. Pro pohodáře a rodiny s dětmi byla už v roce 2015 vytyčena nenáročná Salašská stezka, která měří 25 kilometrů,“ vyjmenovává Hana Patková z Městského informačního centra Uherské Hradiště.

Už od roku 2015 si můžete akci užít, i když kolo necháte doma. Projít se pěšky můžete po stezce Sadské a Staroměstské. Vloni na podzim při zavírání cyklostezek měřily trasy celkem 315 kilometrů, letos by mělo být číslo stejné. Některé trasy zůstávají ve stejné podobě jako v předchozích ročnících, u některých dojde k menším změnám.

Na kole za vínem i kulturou

„Kromě vinných sklípků mohou registrovaní účastníci akce na jednotlivých trasách navštívit řadu zajímavých míst a pamětihodností. Díky výborné spolupráci s místními partnery je vstup do těchto objektů zdarma nebo za zvýhodněné vstupné,“ dodala Hana Patková.

K letošním atraktivitám nově patří Terárium Modrá, v Topolné na stezce Za Moravú bude přístupný památkový domek č. 93. Vidět můžete výstavy na zámku v Uherském Ostrohu (Jarní pohlazení),  v TIC na Velehradě (Ilustrace a grafiky Lindy Audyové) nebo v Muzeu Podhradí v Buchlovicích (Kresby Josefa Poláška).

Vyhrajte v tombole a navštivte vinný trh

Registrační poplatek pro účastníka akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska činí symbolických 50 korun. Díky němu dostanou účastníci na ruku pásku, která je bude opravňovat ke vstupu do zajímavých objektů na jednotlivých trasách, brožuru s mapkou, popisem tras a slosovacím kuponem, který každý účastník akce může po dojezdu zpět na Masarykovo náměstí vhodit do osudí a tím získat možnost zúčastnit se losování o zajímavé „dojezdové“ ceny.

Děti a mládež do 15 let mají účast zdarma, i oni se ale mohou zúčastnit losování v rámci dětské tomboly. Od 15:30 bude na Masarykově náměstí připraven doprovodný program. Zazpívá Mužský sbor Kudlovice, zahraje CM Bálešáci a připraven bude malý vinný trh.

Na kole vinohrady 2017 je součástí projektu Krajem vína 2017 na Moravských vinařských stezkách, který letos zahrnuje celkem 11 akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám