Hlavní obsah

Moravská filharmonie Olomouc vystoupí ve Sněmovním sále kroměřížského zámku

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská filharmonie Olomouc za řízení Petra Vronského vystoupí ve středu 18. září od 19 hodin ve Sněmovním sále kroměřížského zámku. Koncert je věnován oslavám 750. výročí města a zároveň je spojený s jeho největší osobností - malířem a grafikem Maxem Švabinským.

Foto: archiv MFO

Moravská filharmonie Olomouc zahraje ve středu 18. září ve Sněmovním sále kroměřížského zámku.

Článek

Koncert Pocta Švabinskému se koná symbolicky v den po narozeninách Maxe Švabinského (narodil se 17. 9.) a chce upozornit na jeho velkou lásku k umění - tedy i hudebnímu. Kromě skvělých hudebních portrétů našich významných skladatelů (A. Dvořák, B. Smetana) koncert nabídne i oblíbené skladby a skladatele Maxe Švabinského  (W. A. Mozart, F. Mendelssohn Bartholdy).

Max Švabinský, který miloval orchestrálně bohaté skladby, zvukově mohutné, říkal: "Vnímám to jako velké figurální kompozice s rozsáhlými krajinářskými perspektivami…"

Koncert však připomene i další významnou kroměřížskou osobnost - dirigenta Václava Talicha (1883 - 1961). Jako sólistka se představí houslistka Markéta Vokáčová, vítězka Houslové akademie Václava Hudečka v roce 2012.

Koncert Pocta Švabinskému, který je součástí Kroměřížského hudebního léta, pořádá Dům kultury Kroměříž ve spolupráci se sdružením Art Collegium 2002.

Předprodej vstupenek i online rezervace tradičně na pokladnách Domu kultury Kroměříž  i v Informačním centru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám