Hlavní obsah

Mistrovství světa v jízdě na historických kolech uvidí diváci ve Veselí nad Moravou

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historické velocipedy dnes zná jen málokdo, natož jízdu na těchto historických kolech. Obyvatelé Veselí nad Moravou budou mít jedinečnou možnost si tento dopravní prostředek připomenout ve dnech 22. až 26. května, kdy ve městě proběhne Mistrovství světa historických kol IVCA Rally 2013.

Foto: IVCA RALLY

Pozvánka na akci

Článek

Historická kola mají ve Veselí nad Moravou již letitou tradici. Nejznámějším cyklistou na vysokém kole v okolí je pan Josef Zimovčák, který posunul jízdu na vysokém kole také do roviny dobročinné.

Mezinárodní asociace historických kol, je celosvětová organizace, která sdružuje příznivce a nadšence historie a cyklistiky zároveň.

Česká republika tuto slávu zažila již dvakrát, a to v roce 1993 v Praze a v roce 2001 v Brně. Letos se akce uskuteční právě v rodišti několikanásobného mistra světa v jízdě na vysokém kole Josefa Zimovčáka.

"Očekáváme účast asi 200 - 250 příznivců cyklistické historie z celého světa. Máme již téměř 100 přihlášek z 10 zemí – konkrétně Německo, Kanada, Velká Británie, Belgie, Francie, Švédsko, Maďarsko, Švýcarsko, Nizozemí a pochopitelně Česká republika," sdělila mluvčí města Petra Pavková.

Bohatý program:

Ve čtvrtek 23. května se bude jezdit vytrvalostní jízda a závod na 100 mil. Na okruhu Veselí nad Moravou – Kozojídky – Hroznová Lhota – Kněždub – Tasov a zpět do Veselí nad Moravou budou účastníci celodenně jezdit na historických kolech.

V pátek 24. května bude v centru města probíhat bleší trh historických kol, náhradních dílů, časopisů a knih věnovaných cyklistice. Během dopoledne se mohou zapojit také Veselané a zejména děti do soutěže v jízdě zručnosti.

V sobotu 25. května se všichni účastníci oblečou do gala a v historických kostýmech se pojede jízda elegance. Z Bartolomějského náměstí se pojede směrem na Uherský Ostroh, Ostrožskou Novou Ves, Kunovice až do Uherského Hradiště. V každém městě bude také připraven doprovodný program jak pro účastníky jízdy, tak také pro veřejnost. 

Celý program završí sobotní galavečer pro účastníky a pozvané hosty v kulturním domě s vyhlášením vítězů a slavnostním předáním pořadatelství dalšímu městu. V roce 2014 se IVCA Rally pojede v maďarském Tiszakécske.

Reklama

Výběr článků

Načítám