Hlavní obsah

Miřejovický půlmaraton se letos poběží již po sedmé

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní Miřejovický půlmaraton odstartuje v sobotu 1. srpna úderem desáté hodiny dopolední, a to jako závěrečný podnik Kobras běžeckého poháru. Na běžce a běžkyně čeká trať v délce 21,0975 km, která byla podle standardů IAAF/AIMS zaměřena právě před pěti lety.

Foto: Martin Tlustý

Vítěz předchozího šestého ročníku, Jiří Čivrný ze Semil, se letos znovu přihlásil. V sobotu po čtvrt na dvanáct už budeme vědět, jestli opět zvítězí?

Článek

Traťový rekord Miřejovického půlmaratonu, který se každoročně běhá zhruba 30 km severně od Prahy, zatím stále drží Etiopan Adisu Ahunim, který trať dokázal v minulosti zdolat za jednu hodinu a osm minut.

Trať začíná i končí v Miřejovicích, malinké vísce na levém břehu řeky Vltavy nedaleko od Nelahozevsi a naproti od pravobřežních Veltrus. Závod se běží převážně po asfaltovém povrchu a z velké části se poběží nádherným veltruským zámeckým parkem i severovýchodně od něj přes obec Všestudy a dále přes vesničky Dušníky, Dědibaby a zpět.

Do konce předběžné on-line registrace se letos přihlásilo 136 běžců a běžkyň, další dlouhé desítky se do startovní listiny dozajista zapíší ještě během sobotního rána před závodem. Uzávěrka elektronických přihlášek totiž letos končila během již vcelku nepříjemných veder dosahujících téměř čtyřicítky, což je pro většinu našich středoevropských běžců již pádný důvod pro taktické posečkání na předpověď počasí. Ta je však na sobotní běh velmi příznivá, má být maximálně 26°C a spíše slunečno či jen lehce pod mrakem.

Letos se k běhu opět přihlásil loňský vítěz Jiří Čivrný ze Semil, kterému v předchozím roce stačil k vítězství čas 1 hodina, 16 min. a 49 vteřin. Žádný běžec Miřejovický půlmaraton prozatím nevyhrál dvakrát za sebou. Čivrný, který je zvyklý běhat i v čele předních evropských maratonů, má však vcelku velkou šanci být v sobotu znovu první. Z již přihlášených žen bude mít velkou šanci ve své kategorii zvítězit známá česká maratónská běžkyně Radka Churáňová, která trať Miřejovického půlmaratonu rovněž důvěrně zná.

V rámci sportovního programu se pro méně vyběhané běžce dále pořádá IVAR CS lidový běh na 2,1 km se startem deset minut po odstartování půlmaratonu. O půl třetí po vyhlášení výsledků „velkého“ půlmaratonu pak vypukne Černohorský pivní půlmaraton, což je již tradičně 2 x sranda běh na 548,75 m s pauzou na 2 x 10° pivo.

Záštitu nad letošním VII. ročníkem Miřejovického maratonu převzal kastelán zdejšího veltruského zámku PhDr. Pavel Ecler. Nejúspěšnější běžec si vedle cen pro vítěze na rok odnese také putovní pohár, který běžcům věnoval MUDr. Pavel Kantorek.

Běžci a jejich fanoušci se do Miřejovic dostanou buď autem po D-8, Exit 9 Kralupy (při cestě z Prahy) nebo Exit 18 Nová Ves při cestě od severu. Vlakem lze v pohodě Elefantem dojet z pražského Masarykova nádraží linkou S4, po průjezdu Kralupami a stanicí Nelahozeves-zámek budete v té správné stanici Nelahozeves. Lze přijet také autobusy, které staví na levobřežním nájezdu na nový veltruský most na zastávce s názvem Miřejovice/Nová Ves, což je v okrese Mělník.

Reklama

Výběr článků

Načítám