Hlavní obsah

Lyžníci na jasankách míří do Orlických hor 

Novinky, Dana Ehlová

Ideální sněhové podmínky, připomínající doby dávno minulé, budou dokonale ladit se sedmým ročníkem Mistrovství České republiky v historickém lyžování, který se uskuteční v sobotu 21. ledna ve Skiareálu Juráška v Olešnici v Orlických horách.

Foto: Jasanky.com (archiv)

Sedmý ročník Mistrovství ČR v historickém lyžování se uskuteční v sobotu 21. ledna ve Skiareálu Juráška v Olešnici v Orlických horách.

Článek

V rámci letošního Mistrovství České republiky v historickém lyžování vypsali pořadatelé tyto disciplíny:

Slalom  - závod lyžařské všestrannosti

Závod proběhne dvoukolovým systémem v paralelní slalomové dráze. Součástí závodu bude nejen slalom, ale také skok a krátký výběh. Lyžaři rozdělení do vypsaných kategorií se na trať vydají ve dvou v paralelních drahách a v druhém kole si dvojice dráhy vymění. Do celkových výsledků se sčítají časy z obou kol.

Jasankros – skicross na jasankách

Startovat se bude ve skupinách po šesti závodnících podle startovního pavouka. Z prvního kola postupují všichni, takže každý účastník absolvuje minimálně dva sjezdy. Finálové umístění určí vítěze. Každý kontakt, který je prováděn úmyslně za účelem shození nebo vytlačení soupeře z trati, povede k diskvalifikaci - posuzuje rozhodčí.

Účast závodníků se řídí přísnými pravidly a novodobé vybavení nemá v tomto závodě šanci.

Předepsané vybavení pro závodníky na starých lyžích

Účastnit se závodu v historickém lyžování může pouze závodník na dřevěných lyžích zvaných "jasanky", v oblečení odpovídajícím té době. Boty jsou akceptovány pouze kožené, ne plastové lyžáky. V kategorii bez hran nesmí mít lyže jiné než dřevěné hrany a vázání musí dovolit zvednutí paty minimálně 5 centimetrů nad podložku, což bude kontrolováno na startu.

Stranou pozornosti organizátorů ovšem nezůstali ani diváci a fanoušci, bez nichž by mistrovská klání na historických lyžích neměla potřebný náboj, a tak i ti budou moci soupeřit.  

Divácká soutěž

Nejlepší fanklub, který bude během závodů nejvíce vidět a slyšet, vyhrává basu piv z produkce pivovaru Bernard. Zvítězit může pouze fanklub, který bude férově fandit všem, povoleny a dokonce vítány jsou jak transparenty, tak zvonce, řehtačky, trubky a další nástroje.

Doplňkové soutěže pro diváky i závodníky

Soutěž v přetahování nansenových saní, což je určená soutěž pro malé i velké siláky. Dále soutěž dvojic v běhu po překážkové dráze na upravených lyžích pro dva lyžníky na čas, při které se prokáže schopnost spolupracovat s parterem na jedněch lyžích.

Reklama

Výběr článků

Načítám