Hlavní obsah

Letošní sezóna na zámku Duchcov je úspěšně završena

Novinky, Marian Hochel

Na duchcovském zámku letos již skončila sezóna, nastává čas bilancovat. Nesla se ve znamení stavební obnovy hlavní zámecké budovy a zcela nové programové nabídky pro návštěvníky.

Foto: Marian Hochel

Z oživených prohlídek zámku Duchcov

Článek

Zámek Duchcov se v posledních letech probouzí do své původní krásy, což zaznamenali i návštěvníci, kteří na něj letos zavítali. Někomu mohlo nádvoří zámku připomínat staveniště, mnozí však tento momentální estetický neduh pochopili správně jako projev nezbytné obnovy, kterou zámecká budova tolik potřebuje. Obnoveny byly střechy obou zámeckých věží a budovy severního a jižního křídla zámku. V interiérových úpravách piana nobile jižního křídla se bude pokračovat i v příštím roce. 

Podařilo se zároveň navázat spolupráci s novými subjekty a nabídnout návštěvníkům zcela nové akce s novou programovou nabídkou. Své oblíbence si rovněž našla letos otevřená zámecká kavárna s posezením na zámecké terase s výhledem do parku. Možnost zakusit tuto atmosféru mohli návštěvníci zejména během slunečných letních měsíců.

Do centra pozornosti se dostal i zmiňovaný park s Pavilonem pro Reinerovu fresku. Výstavou věnovanou zbouranému špitálu z důvodu uhelné těžby v roce 1958 a transferu Reinerovy fresky Nanebevzetí Panny Marie ze špitálního kostela, kterou letos slavnostně otevřela zpěvačka Lenka Filipová, se správě zámku povedlo připomenout proměny zámeckého areálu ve 20. století.

Na této speciální prohlídkové trase mohli návštěvníci zhlédnout i videoinstalaci Laputoidy / Tikající krajina, pocházející z dílny letošního AniFestu za přispění města Duchcova.

Autoři videoinstalace problematiku proměn zámecké zahrady rozvinuli nevšedním způsobem, stavějícím na technických vymoženostech moderní doby. Tímto se nám povedlo přiblížit jedno z kontroverzních témat a oslovit všechny věkové kategorie s originálním výchovně-vzdělávacím programem, který má rovněž zážitkový potenciál.

Návštěvníci zámku vysoce hodnotili i oživené prohlídky s prvky opery a baletu, na kterých spolupracovala správa zámku s herci z Divadla V Pytli a sólisty Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem. Tento způsob prezentace věhlasné historie zámku spojené s osudem Giacoma Casanovy zůstal mimo jiné zvěčněn ve fotogalerii na zámeckém profilu v rámci sociální internetové sítě Facebook.

Pokud tomu okolnosti dopřejí, akce, jež se letos osvědčily, znovu zopakujeme. Chceme zachovávat tradice, kterých v regionu severních Čech není mnoho. Stejně tak jsme otevřeni novým nápadům, novým tématům a spolupracím. Po mnoha zkušenostech jsme dospěli k přesvědčení, že u akcí není důležitá kvantita, ale kvalita, a tomu se budeme snažit přizpůsobit i plánovanou programovou nabídku v příští sezóně.

Již nyní můžeme prozradit, že v příštím roce si bude Ústecký kraj připomínat 200. výročí napoleonských válek v severních Čechách a zámek Duchcov se k této připomínce připojí. Jakou formou, to zatím prozrazovat nebudeme, vše je ve stavu příprav a jednání. Rádi bychom však touto cestou vyzvali všechny, kteří se na připomínku tohoto výročí chystají a rádi by s námi v příštím roce spolupracovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám