Hlavní obsah

Legiovlak se na své několikaleté pouti zastavil také v Berouně

Novinky, Jiří Cysař

I v letošním roce se na svoji pouť po železničních stanicích vydal Legiovlak. Je replikou legionářského vojenského ešalonu z let 1918 - 1920. A až do 12. dubna se zastavil v Berouně.

Foto: Jana Bečková

Legiovlak v Berouně

Článek

Myšlenka vytvořit pojízdné muzeum vznikla v roce 2008. Československá obec legionářská postupně získala 11 vyřazených historických železničních vagonů, které byly postupně rekonstruovány.

Legiovlak se vydal 19. května loňského roku na několikaletou pouť Českou republikou. Při jednotlivých zastávkách bylo možno vidět 13 vagonů sloužících k různým činnostem zajišťujícím přežití legionářů na Sibiři.

Legiovlak je ambiciózní projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918 – 1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020.

V Berouně se vlak zastavil ve dnech 7. - 12. dubna 2016.

Prohlédli jsme si, jak byl zařízen vagon polní pošty, zdravotní, velitelský, štábní, obrněný, vagon, kde jednotlivé vrstvy jeho pláště byly vyplněny štěrkem. Zajímavostí byl krejčovský vagon vybavený šicím strojem, kde byly zhotovovány oděvy vojáků, či kovářský vagon, do kterého se vešlo celé vybavení kovárny.

Vagon zvaný Těpluška byl vybaven dvojitou podlahou a stěnami z důvodu tepelné izolace, protože sloužil k pobytu vojáků v silných mrazech. Do vlaku byly také zařazeny dva plošinové vagony, a pokud se návštěvník na chvíli posadil do filmového vagonu, mohl sledovat dobové filmy, ve kterých bylo možné například vidět, jak probíhalo vagonování vlaku.

V některých vagonech jsme se setkávali s průvodci v dobových legionářských stejnokrojích, kteří poskytovali zajímavé informace. V prodejním vagonu jsme si mohli zakoupit knížky s legionářskou tematikou a upomínkovými předměty. Celou expozici bylo možné si prohlédnout zdarma. Školní skupiny mohou po předchozím objednání využít možnost komentované prohlídky.

Ve stanici byla instalována výstava, kde na jednotlivých panelech si mohli návštěvníci prohlédnout fotografie také z rekonstrukce vagonů a získat zajímavé informace o Projektu Legiovlak a o činnosti Čs. Legií.

Legiovlak pomáhá veřejnosti a především mládeži obnovovat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Vstup do expozice Legiovlaku je zdarma a to i díky podpoře Ministerstva obrany ČR, Českých drah a. s., SŽDC, ČD Cargo a. s. a dalších partnerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám