Hlavní obsah

Legendární lachtan Gaston má vnuka

Novinky, Vratislav Konečný

Vzpomínáte na drama z povodní v roce 2002? Velká voda umožnila odplout lachtanovi Gastonovi Vltavou až do Labe, marně se ho snažili odchytit a zachránit. Zvířecko-lidské drama plnilo stránky novin a obrazovky televizí. Ztrátu většina nesla těžce. Nyní se narodil Gastonův vnuk, do vody ale ještě nesmí.

Foto: Antonín Vaidl

lachtánek nemá zatím jméno

Článek

Mládě lachtana jihoafrického se narodilo 27. května kolem šesté ranní ve venkovní expozici s váhou 6 kilo. Lachtánka museli chovatelé ihned po porodu přemístit i s matkou do zázemí. Mláďata mají smáčivou srst a nemohou proto do vody. Mládě se jeví v pořádku.

Máma Abeba, táta Meloun

Matkou je samice Abeba, otcem Meloun. Pražská zoo má ve své expozici momentálně šest lachtanů jihoafrických: samce Melouna, jeho matku Julinku, tchýni Báru, mládě Wendy (která teď oslavila své druhé narozeniny) a Abebu s malým samečkem.

„Matka s mládětem budou muset ještě po nějakou dobu zůstat v zázemí, ale pražská zoo svým návštěvníkům nabízí možnost sledovat je na obrazovce umístěné u Vzdělávacího centra,” sdělila mluvčí zoo Jana Ondrejechová.  

Lachtaní rodinu je možné pravidelně vidět při komentovaných krmeních a setkáních, která od 1. června probíhají každý den (kromě pátku) od 13.30.

Reklama

Výběr článků

Načítám