Hlavní obsah

Labská cyklostezka se představí v Toulavé kameře

Novinky, Václav Houfek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reportáž o části Labské cyklostezky mezi Ústím nad Labem a Velkým Březnem se objeví v pořadu České televize Toulavá kamera. Natáčelo se v neděli 17. června.

Foto: Václav Houfek

Kostel sv. Václava ve Valtířově.

Článek

Pro úvod reportáže vybral scénárista Martin Krsek prostor mezi dvěma labskými dominantami, mostem Edvarda Beneše z roku 1936 a Mariánským mostem z roku 1998. Labská cyklostezka je v úseku mezi Ústím nad Labem a Velkým Březnem doslova přeplněna zajímavými výhledy do krajiny a různými přírodními nebo kulturními památkami. Ale mezinárodního věhlasu se dočkaly také uvedené dva labské mosty jako pozoruhodné technické stavby své doby.

Reportáž připomene mj. dvě významné sakrální památky dolního Polabí, kostel sv. Jakuba Většího ve Svádově a kostel sv. Václava ve Valtířově. Oba dva jsou jedinečnými doklady stylu nazývaného saská renesance, který se pouze právě zde prosadil během 16. a počátku 17. století.

K historicky velice zajímavým místům patří také zámek ve Velkém Březně, který si zde postavili Chotkové v 19. století. K jejich odkazu patří také místní pivovar, který je spojen s Victorem Cibichem, nejportrétovanějším člověkem v dějinách českých zemí.

Vlastní trasa cyklostezky lemuje v tomto úseku břeh řeky Labe. Na řadě míst se zde můžete setkat s památkami na dramatické dny roku 1938. Během srpna a září 1938 zde byla postavena řada betonových pevnůstek, které měly bránit suverenitu Československa před agresí nacistického Německa. Byly to vlastně jedny z posledních dokončovaných pevnůstek vůbec. Nakonec ale do války nikdy přímo nezasáhly a jsou tak jen němým svědectvím dramatických dnů z poloviny 20. století.

Reportáž má také připomenout krásu přírody labského údolí, s monumentálními útvary Mariánské hory nebo Kozího vrchu, ale také s labskými nivami, kde je možné narazit na stopy vzácného bobra, který se postupně od konce 20. století vrací proti proudu Labe do Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám