Hlavní obsah

Květinové vazby ozdobí klášter Kladruby

Novinky, Silvie Strachotová

Zdi kladrubského kláštera oživí květinové vazby, které mohou návštěvníci spatřit v rámci ojedinělých prohlídek. Rozkvetlé prohlídky, nesoucí název Vaše Excelence, mají připomenout jediné šlechtické vlastníky bývalého kláštera, knížecí rodinu Windischgrätz.

Foto: správa kláštera Kladruby

Alfréd III. Windischgrätz

Článek

Prohlídky, doprovázené aranžemi z živých květin, mají připomenout šlechtický rod, jehož kořeny sahají až do 13. století. Snad nejznámějším členem tohoto je polní maršál Alfréd I., jehož spojení s potlačením revolučních bouří roku 1848 staví celý rod v očích veřejnosti do negativního světla.

Windischgrätzové nebyli ovšem jen vojáci, ale i diplomaté a politici. Alfréd III. August Windischgrätz, vnuk Alfréda I., se vzepřel rodinné tradici, a místo předpokládané vojenské kariéry si zvolil kariéru politickou. V Panské sněmovně zasedl již roku 1879 a mezi lety 1893 -1895 byl jmenován předsedou předlitavské vlády.

Osud tohoto výjimečného muže připomenou prohlídky nesoucí název Vaše Excelence. Komentované prohlídky, které zavedou návštěvníky do ambitových chodeb kláštera, do archivu a rodové knihovny Windischgrätzů i do běžně nepřístupné kaple Všech svatých, začínají v pátek 11. května a trvají do neděle 13. května.

Součásti prohlídky je i představení vůně Eleonora White, která vznikla k poctě tragicky zesnulé kněžny Eleonory Windischgrätz, kněžny ze Schwarzenbergu. Autorkou parfému je Petra Hlavatá.

Prohlídky začínají v pátek a v sobotu od 11.15, 14.15 a 17.00 hodin, v neděli od 14.15 a 17.00 hodin.

Rezervace jsou možné na kladruby@npu.cz nebo 374 631 773.

Vstupné je 150 Kč na osobu.

Prohlídky jsou součástí celostátního projektu Národního památkového ústavu "Šlechta českých zemí v evropské diplomacii".

Reklama

Výběr článků

Načítám