Hlavní obsah

Kulturní centrum pivovar Domažlice bylo otevřeno

Novinky, Alena Lochmannová

Ve středu 19. srpna byl slavnostně otevřen zrekonstruovaný Hvozd domažlického pivovaru, ve kterém vzniklo nové Kulturní centrum - Pivovar Domažlice. Jde o první etapu rozsáhlé rekonstrukce pivovaru, která byla finančně podpořena Evropskou unií.

Foto: Město Domažlice

Kulturní centrum pivovar Domažlice bude provozovat Městské kulturní středisko v Domažlicích.

Článek

Kulturní centrum nabízí prostřednictvím své expozice celou řadu zajímavostí a informací o pivovarnictví na Domažlicku. To vše navíc v netradičně řešených prostorách s prosklenými lávkami.

Město Domažlice rozhodlo v roce 2012 o vypsání architektonické soutěže na rekonstrukci historického komplexu domažlického pivovaru. Architekti dostali za úkol navrhnout řešení pro oživení objektu postaveného mezi lety 1870 až 1898, v němž by se snoubila historie se současností. V zadání byl záměr získat zázemí pro minipivovar, pivovarské muzeum, expozici věnovanou sklářství, galerii, knihovnu, restauraci a malý společenský sál.

Odborná porota obdržela 23 návrhů od architektů z České republiky, Bulharska, Španělska, Francie, Rakouska a Slovenska. Vítězem soutěže, kterou ocenila i Česká komora architektů ve své výroční zprávě za rok 2012, se staly dva návrhy od architektonických týmů MEPRO s.r.o. a R2W ateliér.

První etapa rekonstrukce byla zahájena v listopadu 2014 podle návrhu týmu MEPRO s.r.o. Městu se podařilo získat podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Stavební práce provedla na základě výběrového řízení společnost BIS a.s.

„Hvozd je vlastně jediná místnost přes celou výšku budovy, ve které vznikla vertikální galerie, kde ve čtyřech podlažích je nyní expozice o pivovarnictví. Pouze na tuto jedinou část šlo čerpat finance z Evropské unie,” uvedl domažlický starosta Miroslav Mach a dodal: „Celkové náklady nakonec činí zhruba 26 miliónů korun a dotace by tak měla být ve výši  asi12,6 miliónu korun.”

V plánu je nyní v rekonstrukci areálu pivovaru pokračovat. Obnovit by se měla výroba piva a v dalších prostorách by měla být restaurace a také nové zázemí pro domažlickou knihovnu.

„Do října bychom měli mít jasno, zda bude možné požádat o další dotaci z Evropské unie. Nevypadá to ovšem příliš nadějně. Jsem ale rozhodnutý, že pokud finance neseženeme, požádám o uvolnění financí z rozpočtu města zastupitele. Na pivovar a restauraci bychom potřebovali zhruba 20 miliónů korun a na knihovnu asi 5 miliónů korun. Jsme opatrní a počítáme s návratností dvacet let,” odhadoval Mach.

Do dvou nebo tří let by tak mohly mít Domažlice funkční pivovar, který by podle starosty mohla provozovat společnost Domažlické městské lesy s.r.o. V nabídce by tak znovu mohla být Domažlická desítka, dvanáctka nebo osmička a chybět by neměl ani 11° speciál Čerchov.

Kulturní centrum pivovar Domažlice bude provozovat Městské kulturní středisko v Domažlicích. Otevřeno bude v pondělí a v sobotu od 10 – 12 hodin a ve středu od 14 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám