Hlavní obsah

Krkonošské záchranáře v sobotu zaměstnalo zbytečné pátrání

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu odpoledne zachraňovali členové Horské služby snowboardistu, který si při jízdě mimo sjezdovku zlomil nohu. O pár hodin později pročesávali Labský důl, kde se měl ztratit německý běžkař. Pátrání se ukázalo jako zbytečné, cizinec se mezitím vrátil v pořádku na hotel. Nikomu to ale neřekl.

Foto: HS

Ilustrační foto

Článek

Asi třicetiletý snowboardista si pro svou vyjížďku zvolil úbočí Medvědína. Ignoroval sjezdovku a vydal se do volného terénu.

"Při nárazu do stromu si muž zlomil stehenní kost. Vzhledem k místu, kde se zraněný nacházel, jsme museli vyslat šest záchranářů na lyžích se zdravotnickým vybavením. Muže ošetřili a na kanadských saních stáhli hlubokým sněhem na sjezdovou trať, kde si ho převzala sanitka,“ popsal první záchrannou akci náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

V tu chvíli už na dispečinku HS drnčel znovu telefon. Německý turista žádal o pomoc při pátrání po svém pětačtyřicetiletém kamarádovi, který se mu ztratil při běžkařské túře někde v Labském dole.

„Ihned jsme dali dohromady desetičlennou pátrací skupinu a začali prohledávat Důl i okolní přístupové stezky,“ uvedl Klepš. Záchranářům pátrání komplikovalo velké množství čerstvého sněhu, který ztěžoval pohyb v i tak náročném terénu. Muže ale přes veškerou snahu v udané lokalitě nenalezli. Obrátili se proto opět volajícího s dotazem, kde v Krkonoších bydlí.

"Muže jsme tam kolem osmé večer našli. Byl v naprostém pořádku, domů se vrátil sám a zřejmě ho vůbec nenapadlo, že by po něm mohlo být vyhlášeno pátrání," dodal náčelník.

Turisté nedodrželi základní pravidla pro pohyb v horách - oddělili se od sebe, neměli u sebe nabitý mobil a zbloudilý neoznámil, že se v pořádku vrátil.

Zcela zbytečná akce tak záchranáře zaměstnala na několik dlouhých a vyčerpávajících hodin.

Podle Horské služby jsou v Krkonoších pro turistiku stále nepříznivé klimatické podmínky s trvalým sněžením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám