Hlavní obsah

Hru Natálie Kocábové Pohřeb až zítra uvede v další repríze Švandovo divadlo

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Razantní vztahovou tragikomedii "možná i o vaší rodině" Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natálie Kocábová, uvede v úterý 3. dubna pražské Švandovo divadlo. Režisérem inscenace, která získala cenu studentské poroty za Komedii roku 2017 na 18. ročníku Grand Festivalu smíchu v Pardubicích, je Daniel Hrbek.

Foto: archiv Švandovo divadlo Praha

Na scéně Bohdana Pavlíková, Robet Jašków a Luboš Veselý.

Článek

Měla to být poklidná večeře. Důstojně se sejít v předvečer babiččina pohřbu. Po delší době zase celá rodina: matka, dvě dospělé dcery, náctiletý syn i bývalý manžel. A možná ještě někdo. Jenom se potkat a nemluvit o ničem konfliktním. Zbytečně neprovokovat. Jenom se potkat, aby zítřejší pohřeb proběhl v poklidu. 

Ovšem od začátku je zřejmé, že dnešek rozhodně klidný nebude. Zoufalost a absurdita mají k sobě zatraceně blízko. „Ještě budete rádi za svoji rodinu,” upozorňují tvůrci představení, které mělo ve Švandově divadle premiéru 27. května 2017.

„Můžeme to teď neřešit? Můžeme?

Tenhle jediný den?! Můžeme dělat,

že jsme normální rodi… Příbuzní?“

„Napsala jsem hru o něčem, co mě stresovalo - o ztrátě pocitu domova. A také o rozvodu, který je v ní všudypřítomný, a přesto nepodstatný,” uvedla autorka na setkání s novináři před rokem.

Její hra je příběhem jedné rodinné večeře, která se promění v poněkud bizarní rej názorů, kdy se odhalují charaktery a životní karamboly.

V představení hrají Natálie Řehořová (Andy), Beáta Kaňoková (Tess), Bohdana Pavlíková (Matka), Luboš Veselý (Jiří), Robert Jašków (Otec) a Cyril Dobrý nebo Adam Ernest (Miki).

Tvůrčí tým tvoří vedle režiséra Daniela Hrbka dramaturgyně Martina Kinská, Jozef Hugo Čačko (výprava), Jan Hugo Hejzlar (Light design), Michaela Poláková (hudba), Jitka Dvořáková (produkce), Jacob Erftemeijer (asistent režie) a Petra Štanclová (inspice).

Začátek představení je v 19 hodin, další repríza proběhne 16. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám