Hlavní obsah

Hračky dávné i nedávné mohou lidé obdivovat v muzeu ve Zlíně

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hračky dávné i nedávné. Tak se jmenuje výstava, která začala ve čtvrtek 27. listopadu v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Výstava představuje výběr ze sbírky Aleny a Františka Pleslových. Jsou v ní zastoupeny hračky pro holčičky i kluky od konce 19. století až do druhé poloviny 20. století.

Foto: Michaela Mitáčková

Na výstavě je malý dětský koutek.

Článek

Alena Pleslová buduje svou sbírku už více než pětatřicet let. Jejím základem byly, jako u řady dalších sběratelek a sběratelů, nejdříve panenky (nejstarší z nich pochází z roku 1897), a jsou v ní cenné exempláře kloubových panenek s hlavičkami z biskvitového porcelánu, se skleněnýma očima a s vlásky z pravých lidských vlasů, ale i panenky z kompozitů, celuloidové panenky, často v původním oblečení.

Sběratelka však svoji sbírkovou kolekci postupně rozšiřovala o další hračky a tak přibývaly malé i velké pokojíčky s nábytkem, postýlky, kočárky, nádobíčko, oblečky a další podobné nezbytnosti, které patří k holčičím hrám. A dnes si na výstavě prohlédnete i sbírku plyšových medvědů, důmyslná vozítka či autíčka pro kluky, leporela a stavebnice. 

„K vidění je zde jen část naší sbírky, které věnujeme veškerý svůj čas. Mezi exponáty jsou nejrůznější vzácné kousky,“ prozradil při instalaci výstavy František Plesl.

Alena Pleslová nesbírá jen hračky zachovalé. Často se k ní dostávají i poškozené kousky, ale i těm ve spolupráci s manželem vdechuje „nový život“, jak připravená výstava ukazuje. Na konci výstavy - v neděli 1. března - se návštěvníci mohou těšit i na Zdravotní poradnu pro panenky, v níž Alena Pleslová poradí zájemcům, jak opravit jejich vlastní oblíbené hračky.

„Všechny hračky jsou pro mě jako mé děti. Žádnou z nich bych nedala,” dodala při vernisáži sběratelka.

Součástí výstavy je i dětský koutek. Lektoři muzea připravují k výstavě Mikulášskou výtvarnou dílnu a další edukační programy pro školy. Výstava potrvá do 1. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám