Hlavní obsah

Hornobělská 30: tradiční turistický pochod letos absolvovalo přes tisíc účastníků

Novinky, Milan Zahn

V sobotu 16. února se uskutečnil již 42. ročník tradičního turistického pochodu na severním Plzeňsku.

Foto: Milan Zahn

Cestou od Černého rybníka k Hubenovu.

Článek

Slunečné, i když trochu mrazivé ráno, přilákalo do Horní Bělé na severním Plzeňsku nejednoho turistu z blízkého či dalekého okolí. Svědčilo o tom naplněné improvizované parkoviště pro automobily v místním statku, i zvlášť vypravený autobus pro zájemce ze vzdálenějších lokalit.

Všichni však mířili ke zdejšímu kulturnímu domu, kde startoval tradiční pochod pořádaný každoročně 3. únorovou sobotu místními organizacemi TJ Sokol, Sborem dobrovolných hasičů a obecním úřadem, vše se sídlem, jak jinak než v Horní Bělé.

Pro zájemce byly připraveny hned tři trasy v délce 10, 20 a 30 kilometrů mířící do kouzelných lesů manětínských lesů. Všechny tři trasy začínaly i končily ve zmíněném kulturním domě, kde probíhala jak registrace účastníků na začátku pochodu, tak i předávání pamětních diplomů na konci těm, kteří se z lesů vrátili.

Registrovaných účastníků bylo letos neuvěřitelných 1072, což je druhá nejpočetnější účast v historii pochodu (ta vůbec nejpočetnější byla v roce 2016 s 1096 účastníky). Nejvíce účastníků, přesně 767, se vydalo na 10kilometrový okruh, 239 na střední 20kilometrový okruh a 66 nejstatečnějších vyrazilo na okruh nejdelší, který dal pochodu i jméno, tedy na třicítku.

Trasa byla vedena po celkem pohodlných cestách, schůdná byla tedy jak pro dospělé, tak i děti či psy, kterých se na cestu vydalo opravdu hodně (ovšem bez registrace na startu), tak i pro několik kočárků. Trochu zrádným se však ukázalo být slunce, které svými paprsky v mnohých účastnících vyvolalo pocit blížícího se předjaří. A nejen v účastnících, jak bylo patrno z nalévajících se pupenů kočiček u cesty.

Stačil však nepatrný stín či svah orientovaný k severu a o slovo se hned opět hlásila zima. Cestu tak pokrýval místy zledovatělý sníh, ovšem místy i čistý led. Ale při troše opatrnosti se i tyto nástrahy daly překonat. Odměnou pak byly 4 kontrolní body rozmístěné na trase. Zde účastníci mohli získat nejen razítka prokazující průchod kontrolou, ale i nějaké drobné občerstvení, které určitě přišlo vhod.

Mimo zdravého pohybu na sluníčku a čerstvém vzduchu uprostřed lesů však byla pak pro výletníky odměnou i návštěva malebného zákoutí u Černého rybníku, zaniklé obce Dlouhá louka, na jejímž místě byla nedávno obnovena kaplička, Kostelické lípy připomínající rovněž zaniklý zde stávající kostel, památkově chráněné barokní kapličky v Spankově nebo pro ty nejvytrvalejší návštěva bezprostředního okolí zámku a hradu Nečtiny. A mezi zasloužené odměny lze počítat i dobře vychlazené pivo a oběd v cíli.

Počasí všem neskutečně přálo a snad bude přát i příští rok. Určitě se chceme opět zúčastnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám