Hlavní obsah

Hornická města a obce se setkaly při Kladenském fedrování

Novinky, Pavel David

Ve dnech od 6. do 8. září proběhlo na Kladně 17. setkání hornických měst a obcí ČR pod názvem Kladenské fedrování. Součástí Setkání je udělení cen Český permon osobnostem, spolkům a organizacím, které se v uplynulém roce významně zasloužily o udržování hornických tradic.

Foto: Pavel David

Příchod světla sv. Barbory

Článek

Kladenské fedrování bylo slavnostně zahájeno v pátek 6. září v 18 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie příchodem světla sv. Barbory, doprovázené prapory setkání a Hornickou hymnou v provedení Hornického pěveckého sboru Kladno.

V Zahradě Kladenského zámku byla pokřtěna kniha Doly, hutě a Kladno autorů Josefa Seiferta a Mgr. Jiřího Kovaříka a poté statutární město Kladno ocenilo kladenské osobnosti za celoživotní přínos k propagaci a záchraně hornických a hutnických památek na Kladensku.

Sobota 7. září patřila dvěma významným bodům Setkání. Nejprve hornické parádě, tj. slavnostnímu hornickému průvodu a později odpoledne slavnostnímu ceremoniálu předávání cen Český permon 2013, které každoročně uděluje Sdružení hornických a hutnických spolků ČR.

Slavnostní hornický průvod prošel před polednem Kladnem z náměstí Starosty Pavla na Městský stadion Sletiště a účastnilo se ho přes 500 krojovaných horníků z více než 30 spolků, včetně kamarádů ze Slovenska, Polska a Německa. Spolu s nimi také na 560 kladenských sportovců z 33 oddílů. V odpoledním programu na stadionu předvedl Cech příbramských horníků a hutníků v krátkém programu ukázky akademických hornických zvyků - Svěcení tupláku a Skok přes kůži.

Sdružení hornických a hutnických spolků ČR předalo na tribuně Sletiště po prvé spolkové medaile Za rozvoj a udržování montánních tradic. Držiteli se stali Ing. Josef Kimer, CSc. z Ostravy, Ing. Zdeněk Dombrovský, CSc. z Havířova a Václav Jirásek z Trutnova.

Od 17 hodin pak v řetízkové šatně Skanzenu Mayrau proběhlo slavnostní předání cen Český permon 2013. V kategorii Hornický folklór obdržel tuto cenu Karel Veselý z Chodova, za celoživotní sběratelskou činnost hornických artefaktů a relikvií a jejich zpřístupňování veřejnosti.

Český permon 2013 v kategorii Záchrana technických památek byl udělen Montánní společnosti o. s., Praha, za záchranu a zpřístupnění pro veřejnost bývalého železnorudného dolu a části navazujících důlních děl v Mníšku pod Brdy.

V kategorii Počin roku obdrželo tuto cenu statutární město Havířov za vybudování stálé expozice o hornictví na území města.

Za celoživotní dílo věnované hornictví obdržel cenu Český permon 2013 Ing. Vratislav Vajnar z Kadaně.

Mimořádná cena Český permon 2013, za aktivní činnost při sdružování zájemců o hornickou historii a všech příznivců průmyslových památek kladenské a slánské oblasti, byla udělena Klubu přátel hornických tradic - Kladno o. s.

Příští, tj. 18. setkání hornických měst a obcí ČR, bude 26. - 28. září 2014 v Českém Krumlově.

Reklama

Výběr článků

Načítám