Hlavní obsah

Historie plzeňských roztleskávaček se začala psát v roce 2005

Novinky, Jindřich Krisl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roztleskávačky neboli cheerleaders nejsou jen zpestřením o poločase sportovního utkání. Je to plnohodnotný sport, který si i v ČR nachází své příznivce.

Foto: Archiv Pilsen Cheerleaders
Článek

Historie plzeňských roztleskávaček se začala psát v roce 2005 a je úzce spjata se jménem jejich současné trenérky Lucie Štvánové.

V té době o Cheerleadingu jako sportu neměl nikdo ani potuchy a základ týmu byl tvořen partou kamarádek, které rády tancovaly a chtěly divákům zpříjemnit pauzy na zápasech basketbalu. Po určitém čase přišla nabídka spolupracovat s plzeňským týmem amerického fotbalu Pilsen Tornadoes, kterou děvčata v roce 2006 přijala a vznikl tým Tornadoes Cheerleaders.

Téhož roku se na doporučení účastnily FCC Campu a nestačily se divit. Až zde zjistily, co je to ten pravý Cheerleadinging, že existují skoky, staví se pyramidy a do tanečních sestav se vkládá i akrobacie. Od té doby navštěvují FCC Camp každým rokem a Cheerleading se stal součástí jejich života. Během svého působení se tým několikrát přejmenoval. Z Tornadoes Cheerleaders na Patriots Cheerleaders a nyní již třetí sezonu nesou název Pilsen Cheerleaders (Pilsen Cheers). 

V součastné době se tým Cheers skládá ze 4 kategorií. Minies 3 – 5 let, Peewees 6 – 11 let, Junior 12 – 15 let, Senior 16 a více. Během sedmi let, kdy v Plzni tento tým působí, dostal mnoho možností se zviditelnit a pobavit diváky nejen na sportovních, společenských, ale i benefičních akcích.

Kromě zápasů amerického fotbalu bylo možné Pilsen Cheers vidět i na basketbalu, házené, volejbalu a futsalu. Vystupovaly na benefičním plese Amazonie a jako bonus si vyzkoušely i netradiční módní přehlídky. Velmi zábavné pro ně bylo natáčení videoklipu v dokumentu Český mír od tvůrců Víta Klusáka a Filipa Remundy.

 V roce 2011 se účastnily Mistrovství ČR v cheerleadingu kde zabodovaly a skončily v celkové taneční kategorii na krásném 6. místě. Tímto umístěním se jim otevřela cesta na Mistrovství Evropy, což bylo pro všechny zúčastněné nezapomenutelným zážitkem.

V létě již po sedmé vyrazily na mezinárodní FCC Camp, který je vedený profesionálními instruktory přímo z kolébky tohoto sportu, tedy z USA. Odtud si přivezly ocenění pro tým, který se nejvíce zlepšil. Dalším velkým úspěchem je členství několika našich Cheers v Czech National Teamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám