Hlavní obsah

Herec Josef Somr bude recitovat básně na derniéře výstavy kreseb Karla Hlaváčka

Novinky, Alena Babicová

Už jen několik dní bude v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně k vidění výstava s názvem Karel Hlaváček: Jsou ohně marny, ke které je pro návštěvníky připravena slavnostní derniéra.

Foto: archiv KGVUZ
Článek

Poslední březnový podvečer bude patřit poesii, kdy básně bude recitovat herec Josef Somr za klavírního doprovodu hudebního skladatele Martina Dohnala. Součástí bude i přednáška s Ottou M. Urbanem. Samotná výstava bude k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 2. dubna.

„Během slavnostní derniéry výstavy v pátek 31. března představí Otto M. Urban krátký přesto velmi tvůrčí život Karla Hlaváčka. Ve své přednášce se bude věnovat také tématu české dekadence. Hlaváčkovy básně bude recitovat herec Josef Somr za klavírního doprovodu Martina Dohnala. Na basovou kytaru během večera také zahraje a zazpívá David Cajthaml,” uvedl Petr Pavel, kurátor výstavy z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. Začátek je v 18:30 hod.

Výstava básníka Karla Hlaváčka, představitele českého symbolismu a významného dekadenta patřící k okruhu autorů Moderní revue, je zaměřena především na jeho kresebné dílo. „Výstava klade důraz na Hlaváčkovy autoportréty. Návštěvníci mohou vidět nejslavnější Hlaváčkovy kresby jako je Vyhnanec nebo Můj Kristus,“ doplnil Petr Pavel.

Expozice je věnována také básníkovým rukopisům, skicám a ukázkám z korespondence, jeho knižní a ilustrativní práci. Výstavu doplňuje portrétní bysta básníka, vytvořená sochařem Janem Štursou, akvarel od kreslíře Františka Štorma, díla Václava Stratila a obraz Rajská krajina od Emila Orlíka, který zapůjčilo Muzeum umění v Ostravě. Ze sbírek zlínské galerie je vystaven obraz Povodeň od malíře Františka Ondrúška z roku 1896.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám