Hlavní obsah

Galerie výtvarného umění v Ostravě zve na nové výstavy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než dvouměsíčním uzavření otevírá Galerie výtvarného umění v Ostravě v Domě umění na Jurečkově ulici v úterý 26. května dvě výstavy: Pavel Nešleha/Vidět jinak a ZISKY 2018/19 GVUO: Josef Bolf/Planeta, která neexistovala.

Foto: Josef Zajíc

Dům umění v Ostravě. V úterý 26.května 2020 otevře pro zájemce první dvě výstavy.

Článek

Oba výstavní projekty budou zpřístupněny od úterý v běžné otevírací době, to je od 10 do 18 hodin. V Domě umění budou k vidění do 30. srpna.

„Otevření výstav bylo stanoveno po oznámení prvních termínů zpřístupňování muzeí a galerií. Na termín 11. května jsme nebyli schopni reagovat, jelikož pro otevření výstav bylo potřeba realizovat náročnou panelovou úpravu obou výstavních prostor a provést rozsáhlé svozy z celé České republiky. Z bezpečnostních důvodů výstavy zahájíme bez vernisáže,” uvedl Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě.

„Období, kdy byla Galerie výtvarného umění zavřena, bylo pro nás nepříjemné. Během pandemie jsme ovšem nezaháleli. Pracovali jsme z domova. Připravovali jsme hlavně on-line kampaně, to znamená zapracovávali jsme informace a materiály pro webové stránky - na Facebook, Instagram, Twitter a další sociální sítě. Připravili jsme prezentaci našich sbírek, akvizic za rok 2018/2019, a také jsme pro děti zorganizovali on-line takovou dětskou dílničku na doma, kdy musely být s rodiči, tak aby se mohly zabavit ve volném čase něčím hezkým. V posledních dnech jsme intenzivně chystali v obou sálech v přízemí Domu umění výstavy Pavla Nešlehy pod názvem Vidět jinak a ve druhém sále výstavu ZISKY 2018/2019 GVUO: Josef Bolf/ Planeta, která neexistovala,” informovala Jana Malášek Šrubařová, tisková mluvčí GVUO.

Výstava Pavla Nešlehy (1937-2003), výrazné osobnosti generace 60. let, zveřejňuje výběr z jeho rozsáhlé, tematicky bohaté tvorby. Vystaveno je více než třicet uměleckých děl. Jedná se o obrazy, kresby, pastely a digitální tisky, které vznikly od osmdesátých let do roku 2003. Součástí výstavy je i sedmiminutový filmový medailon Pavla Nešlehy z roku 2000 v režii Aleše Kisila.

Výstavní projekt Josefa Bolfa (1971) navazuje na cyklus výstav, které prezentují akvizice Galerie výtvarného umění v Ostravě v letech 2018/2019. V jeho rámci GVUO zakoupila pět reprezentativních kreseb tuší a krátkometrážní animovaný film Těžká planeta spolu s malbou, která v souvislosti s ním vznikla. Poslední dvě jmenovaná díla se stala východiskem výstavy, na níž kromě maleb z let 2004-2020 připravil i unikátní koláž z vizuálních podkladů a skic k jeho animaci.

Galerie výtvarného umění v Ostravě je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje. Jedná se největší sbírkotvornou galerii v kraji. Výstavy a akce pořádané GVUO ročně navštěvuje přes 100 tisíc milovníků umění. Sbírky GVUO obsahují přes 23 000 uměleckých předmětů. Výstavní prostory GVUO zájemci najdou v Domě umění na Jurečkově ulici.

Dům umění je památkově chráněná budova z roku 1926. Patří mezi skvosty ostravské architektury. Kvalita sbírek řadí GVUO mezi 5 nejvýznamnějších sbírkotvorných institucí v České republice.

Další informace: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám