Hlavní obsah

Fenomén Igráček se představil v orlickoústeckém muzeu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí ve spolupráci s firmou Efko a Technickým muzeem v Brně otevřelo populární výstavu FENOMÉN IGRÁČEK, která nabízí pohled do minulosti i současnosti těchto originálních figurek. Výstava tak vyplní zábavnou formou vánoční čas a skončí 14. ledna 2015.

Foto: Stanislava Dvořáková

Před mnoha lety jsme do říše hraček patřily a tak jsme se, milé děti, k vám zase vrátily.

Článek

"Na co si budeme hrát?" může být otázkou pro letošní vánoční pohodu. Odpověď lze najít v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí v herním koutku pro děti, kde však i dospělí mohou vzpomínat na uplynulé časy svých mladých let. Zásluhu na tom má Igráček - originální figurka, která nabízí pohled do minulosti i současnosti její existence.

Igráček vznikl v roce 1976 a stal se legendární plastovou figurkou osmdesátých let. První podoba představovala zedníka, postupně se přidaly profese jako kuchař, kominík, námořník, cestář a další řemesla. Postupem času však v konkurenci náporu zahraničních hraček upadl v zapomnění.

Svůj velký návrat do říše hraček zaznamenal v roce 2010, kdy se přizpůsobil profesím nového věku včetně vybavení moderními prostředky. Tak se na výstavě lze setkat s doktorem, lékárníkem, policistou, hasičem, výpravčím a průvodčím, řidičem, popelářem, stavařem, malířem, kominíkem, zahradníkem a traktoristou, prostě s celou řadou profesí důležitých pro současnou dobu.

Nově je přidáno prostředí, v němž se figurka pohybuje, kdy zábavnou formou je ukázáno vše, co je k výkonu určité práce zapotřebí. Lze se seznámit s prací v zemědělské výrobě, květinářství, v lékařské ordinaci, lékárně, ošetřovatele v zoo, poštovní úřednice a dalšími nároky na různé profese, které si mohou děti zvolit v budoucnu jako svá povolání.

Zároveň tímto způsoben poznávají i techniku dnešní doby. Umožňuje to série s názvem Igráček MultiGO, kdy v jednom balení je figurka s příslušenstvím, např. nákladní auto s výměnnými korbičkami, či různá nová auta a podobně.

Existence těchto hraček má svá nesporná pozitiva. Děti od nejútlejšího věku poznávají, co všechno obnáší život a lidská práce. A tak nová série 21. století využívá nejnovější poznatky z oblasti didaktiky a dětské psychologie a přijatelnou formou dětem otevírá svět dospělých.

Igráček pak byl pro nesporné kvality českého produktu nominován na hračku roku 2010 a získal známku bezpečné a kvalitní hračky. Zároveň se stal i sběratelskou záležitostí.

K praktickému naplnění tohoto účelu slouží v muzeu dětský koutek, kde jsou umístěny jednotlivé komponenty figurek a děti si mohou sestavit svého Igráčka. Navíc při vstupu do muzea obdrží kartičku, kterou po zodpovězení jednoduchých otázek vhodí do připravené krabice, a mohou se tak těšit na losování 14. ledna 2015 a výhru velké sady MultiGo.

Ovšem při odchodu z muzea rodiče mnohdy vyčtou v očích dětí touhu vlastnit svého Igráčka. I na tuto možnost bylo pamatováno, vždyť Štědrý den je nedaleko, a tak lze vyplnit toto přání zakoupením v pokladně muzea figurky Igráčka či dárkové edice Řekni to Igráčkem.

Však i dospělí se zájmem procházejí výstavou a i v jejich věku je svádí k hrám. Proto pro jejich radost jsou vystaveny společenské hry pro starší věkové kategorie - zábavné i poučné s různými náměty a tematikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám