Hlavní obsah

Dvoumetrový dubový Sepp Rankl ční na Horské Kvildě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpokládat, že v dnešní době bude někdo číst knihy milovníka Šumavy spisovatele Karla Klostermanna, je dost absurdní. V knize „V ráji šumavském“ vydané v roce 1892 se připomíná zdejší silák, rodák z Popelného, před rokem 1945 zvaném Reckenberg.

Foto: Vratislav Konečný

Dvoumetrový dubový Sepp Rankl ční na Horské Kvildě

Článek

Původně Josef Klostermann, narozený v roce 1819,  který bydlel v Ranklově, se pozvolna stal známý jako Sepp Rankl. Podle literatury měřil 213 centimetrů. Byl vyhlášeným silákem a jeho dvoumetrovou sochu ze tří kusů červeného dubu  vyřezal a u svého domu na Horské Kvildě postavil Ladislav Pavel, otec známého hybatele soch na Velikonočních ostrovech Pavla Pavla.

Silák dokázal postavit na kola převrácený povoz i s nákladem, praví pověst. „Vyřezával jsem Seppa téměř tři roky, s přestávkami, váží  přes dva metráky, dřevo se stalo mou láskou,“ říká o svém výtvoru autor. U jeho chalupy stojí ještě socha lyžařky v kostýmu ze 30. let minulého století. „ Je to moje žena, v zimě z ní někdy je vidět jen bambule na pletené čepici,“ směje se Pavel. A do smíchu je i další figuríně, za chalupou stojí švihák s knírkem  hůlkou a buřinkou - Charlie Chaplin.

Více informací spolu s citací z Klostermannova románu najdete na tabuli u sochy. Pan Pavel je nejen zručný řezbář, ale také výborný vypravěč, od něhož se dozvíte spoustu zajímavých věcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám