Hlavní obsah

Do klatovského pavilonu skla si o víkendu přišly namalovat originální vánoční ozdobu stovky lidí

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková
Aktualizováno

Na první adventní víkend 1. a 2. prosince připravil Pavilon skla oblíbenou dílnu s názvem Víkend s vánočními ozdobami. Během dvou dnů klatovský pavilon navštívily stovky zájemců, kteří si přišli namalovat svoji nejkrásnější vánoční ozdobu.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Do pavilonu skla si přišly namalovat originální vánoční ozdobu i Dagmar Schneedörflerová se svými dcerami. Na snímku s lektorkou Janou Lojdovou

Článek

Malovaly se a jinak dekorovaly skleněné větší a menší vánoční koule, zvonečky a srdíčka ze Železného Brodu.

Technik zdobení zde byla k dispozici celá řada – malování barvami na sklo, sypání dekorů z drobných korálků, drtí a dalších materiálů. Také se vánoční ozdoby navlékaly z korálků.

Tvůrčí kreativita zde nezná mezí

„Měly jsme s kolegyněmi strach, že nikdo nepřijde, protože jsme byly vyděšené počasím, které se včera objevilo. Nicméně velice nás překvapilo, že dnes ráno, ještě před zahájením akce, se sem nahrnula spousta zájemců o ruční práce. Po 10 hodině tady stály doslova fronty! Lidé čekali, až se uvolní místo, aby mohli pracovat...” uvedla lektorka Jana Lojdová.

„Někteří jsou tady poprvé, takže se diví, co všechno se tady dá udělat, a jak to, že o tom ještě nevěděli. Ostatní už šli najisto, protože už to mají vyzkoušené z minulých ročníků. V Železném Brodě jsme si nechali vyfoukat koule, srdíčka a zvonečky a teď je tady malujeme vitrážovými barvami na sklo. U stolu vedle používají techniku sypání dekorů, flitříky a vyrábí blýskavé ozdobičky, u vchodu do pavilonu zase tvoří z korálků.

A která technika se líbí nejvíc? To je nárazové. Malé děti velice baví flitříky, protože to je blýskavé, a to se jim hrozně líbí. Jsou však i tací, kteří jdou úplně cíleně. Nejmladšího účastníka jsme tu měli tříletého chlapečka, jinak přišly tvořit hlavně maminky s dětmi, starší dámy, studentky, do práce se zapojili i tatínkové. Máme velkou radost, že o tyto tvůrčí dílny je zájem. Nejvíc mne těší stále se zvyšující zájem lidí o tyhle aktivity, protože se vrací k tomu, co se kdysi dělalo. Že děti nemají v ruce neustále mobil a tablet a můžou také vlastníma ručičkama něco vyrobit. Kreativita zde nezná mezí... Každý výrobek je nádherný! Každý je něčím unikátní a každý udělá radost," popsala sobotní den s vánočními ozdobami Jana Lojdová.

„My tyhle dílny děláme každý rok, takže je to vždy kolektivní dílo, kdy každá lektorka nějak přispěje. Některá vymyslí vzor, některá barvu či dekorační techniku. Já vymyslím nějaké hlavní téma a děvčata se pak různě zapojí. Dnes je nás tady celkem pět lektorek, protože za den se tady vystřídají stovky lidí, takže je to náročnější, a je to akce na dva dny," řekla kurátorka pavilonu skla PhDr. Jitka Lněničková.

„Z dnešního dne mám úžasný pocit. Návštěvníci se nám vrací každý rok a já jsem hlavně ráda, že pavilon skla žije s městem a regionem, že nejsme nějaká chladná instituce, která tady něco jenom vystavuje, ale že žijeme,” dodala Jitka Lněničková.

Osmiletý Vojta je už pravidelným návštěvníkem

Na akci zavítal i osmiletý Vojtěch Kašpar z Klatov.

„Na tyto dílny chodím každý rok. Dnes jsem si do PASKu přišel ozdobit vánoční ozdoby, protože už jsme jich doma moc neměli. Nejvíc ze všech technik mne baví navlékání korálků. Teď dělám hvězdičky. Koule už jsem maloval. Moc se mi tu líbí a práce s vánočními ozdobami mne hodně baví. Namaloval jsem si tři vánoční ozdoby a teď už dělám čtvrtou ozdobu z korálků," zhodnotil akci Vojta.

Reklama

Výběr článků

Načítám