Hlavní obsah

Dny židovské kultury v Mikulově budou s hudbou, přednáškami i gastrospecialitami

Novinky, Jitka Sobotková

V Mikulově se bude už po desáté o víkendu 22. - 24. září konat festival Dny židovské kultury. Připomeneme si dějiny židovského obyvatelstva v Mikulově, jejich osudy i rozmanitost židovské kultury a gastronomie.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„Loňský ročník byl tematicky zaměřen na tanec, letos je hlavním motivem židovská kuchyně,“ prozradila Marie Leskovjanová, předsedkyně Spolku přátel židovské kultury v Mikulově, který akci organizuje.

Festival se bude konat na různých místech v Mikulově a návštěvníci se mohou těšit na film, besedy, koncerty, ochutnávku židovských pokrmů i na prohlídku židovských památek.

Páteční zahájení proběhne v 18 hodin v Městském kině, kdy se bude promítat historický film Vrah Dimitrij Karamazov. Jednu z hlavních rolí v tomto snímku z roku 1931 ztvárnil mikulovský rodák Max Pohl.

Ochutnávka tradičních pokrmů v Kinoklubu bude letos zpestřena mistrovstvím vyhlášeného kuchaře Huga Hromase a besedou s ním od 19.30 hodin. „U příležitosti desátého výročí jsme zařadili i tuto gastronovinku v podobě ochutnávky tradičních pokrmů aškenázské kuchyně vyhlášeného kuchaře, ale také bloggera a publicisty Huga Hromase. Ten si pro nás připraví své speciality a také besedu, nejenom o jídle, ale také o jeho cestování,“ zve na páteční akci Marie Leskovjanová.

Festivalový program bude pokračovat v sobotu 23. září v galerii Efram. Od 14 hodin zde můžete ochutnat židovské moučníky a kosher vína Vinařství Dvořáček. „Toto vinařství se v roce 2005 stalo druhým českým výrobcem košer vína, které zde na Moravě bylo vyráběno pod dozorem rabína Židovské obce Brno Moscheho Chaima Kollera znovu po více než šedesáti letech. Podle dostupných údajů se jedná o dosud vůbec první výrobu KOSHER vín ve zcela nežidovském prostředí na celém světě,“ řekla galeristka Sylva Chludilová.

Ve 14 hodin pak proběhne beseda s ředitelkou Městského muzea a galerie Hustopeče, autorkou knihy Židovský Mikulov Soňou Nezhodovou na téma Židovský Mikulov a Auspitzové. Na ni v 15 hodin naváže koncert klezmer bandu Mi Martef z Plzně.

„Hrají moudré i rozverné písně Židů. Opravdový zpěv křehké zpěvačky a zakladatelky kapely Karol Kašeové doprovázejí tři hudebníci, na festovní kontrabas Ivan Kudrna, na skočnou harmoniku hraje Jarek Jurečka a tklivé housle patří Peteru Heiderovi,“ doplnila Sylva Chludilová.

Koncertní matiné bude pokračovat v galerii Efram také v 17 hodin, a to vystoupením cimbálové muziky Capella z moravského Slovácka. Zaposlouchat se můžete do unikátní interpretace a spojení židovských písní s tradičním nástrojovým obsazením cimbálové muziky.

„V neděli už v 11 hodin si můžete v Horní synagoze poslechnout koncert komorního smíšeného sboru L'Asenzio,“ zve Marie Leskovjanová.  Od půl desáté ráno bude také v synagoze ochutnávka tradičních židovských palačinek, pomazánek a pečiva.

Součástí Dnů židovské kultury jsou komponované prohlídky židovské čtvrti, hřbitova i synagogy po celé tři dny. Vstupné na všechny akce je dobrovolné. Pro zájemce bude v sobotu 23. září v 16 hodin komentovaná prohlídka židovskou čtvrtí nazvaná Ve stopách Maharala.

Reklama

Výběr článků

Načítám