Hlavní obsah

Den ve znamení jedniček zažila Lhota Netřeba nedaleko Dobrušky

Novinky, Dana Ehlová

Sobota ve znamení jedniček by se dal nazvat 19. květen ve Lhotě Netřebě nedaleko Dobrušky na Rychnovsku.

Foto: Dana Ehlová

Nejmenší hasičský potěr

Článek

Dobrovolní hasiči zde totiž slavili 111. výročí svého založení, což jsou první tři jedničky, ale jedničku zaslouží i za to, jakým způsobem připravili celodenní oslavy. Další velkou jedničku lze ovšem udělit i několika stovkám návštěvníků, kteří se zúčastnili, a ta poslední určitě patří sv. Floriánovi, patronovi hasičů, za to, jaké počasí na tento den objednal.

Dopolední program patřil hasičským soutěžím, kterých se zúčastnil úctyhodný počet 16 dobrovolných sborů. Mezi soutěžícími nechyběl ani nejmladší potěr a k vidění byla i historická technika v obdivuhodném stavu.  

Odpoledne si pak přišli na své všichni ostatní, včetně dětí, které si odnášely malby přímo na svých obličejích. Ale pak už lhotečtí hasiči dokázali svoji všestrannost, když na připraveném podiu připomínajícím jeviště těch nejznámějších kamenných scén, rozehráli v úžasných dobových kostýmech příběh starý 500 let. Při pečlivém studiu historických materiálů totiž zjistili přímou podobnost děje muzikálu Noc na Karlštejně s událostmi v jejich obci, když i lhotecký pán byl vlastníkem zámku lhoteckého, jen se prý neví, zda zámek stál v místním lese nebo mimo něj. 

Ale pak už herci rozehráli děj, který čerpal nejen z historie, ale i ze současnosti, a tu znal snad každý, kdo nezaváhal a přišel. Obrovské množství diváků odměňovalo výkony na jevišti skandovaným potleskem už během hry. Zasloužený aplaus sklidila i reklama ve formě živého vystoupení během přestávky - díky tomu určitě nebude o bohaté sponzory oslav v příštích letech nouze.

Byla ovšem obrovská škoda, že síla tohoto příběhu přemohla i tu nejmodernější techniku, kterou měli pořadatelé na zelené louce ve Lhotě Netřebě k dispozici, a natěšení herci proto nemohli dovést děj dramatického příběhu až do konce. Naštěstí je zastoupili alespoň žáci Základní školy Podbřezí svým pěveckým vystoupením v doprovodu místního hudebního tria.

Velkou třešničkou na dortu oslav bylo bohaté občerstvením v tekutém i pevném stavu, které lahodilo žaludkům všech zúčastněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám