Hlavní obsah

COVID-19 na jihu Čech 23. dubna: 3 nové případy, celkem 166, uzdravených 85, aktuálně nemocných 76

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Čech zaznamenali za uplynulých 24 hodin hygienici 3 nové případy nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak ke čtvrteční 18. hodině zvýšil na 166. Přibylo dalších 5 uzdravených a v kraji je jich tak už 85. Podle hygieniků jde o zlom.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

Počet nových případů již přibývá pomaleji než počet osob, které se zbavili své infekčnosti.

„To je skvělá zpráva, dlouho jsme na tento okamžik, kdy se s vyléčenými přehoupneme přes padesát procent všech kumulativních případů, čekali. Je to zásluha drtivé většiny Jihočechů, kteří jsou ohleduplní k druhým a dodržují pravidla. Je to výsledek práce všech složek IZS v kraji: hasičů, policistů, zdravotníků, záchranářů, krizového štábu kraje, toho, jak nemocnice a ústavy sociální péče chrání své pacienty, klienty a zaměstnance a samozřejmě i výsledek naší epidemiologické práce v terénu,” uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Za uplynulých 24 hodin vyšetřily laboratoře v regionu 421 nových vzorků osob s podezřením na onemocnění COVID-19. „Tři z nich byly pozitivní. Všechny byly zachyceny na Prachaticku. V jednom případě se jednalo o osobu pracující v zahraničí, ve druhém o přenos po kontaktu s již dříve pozitivně testovanou osobou a ve třetím případě je zdroj nákazy zatím neznámý a hledáme ho,“ doplnila šéfka jihočeských hygieniků.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy udržují s 26,37 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (ke čtvrteční 18. hodině) nadále stabilní pozici regionu s výrazně nejnižším výskytem COVID-19 v ČR.

Hygienici opakovaně upozorňují na nepříznivý vývoj v okrese Domažlice, kde je zaznamenáno 317 případů a relativní výskyt 512 na sto tisíc obyvatel okresu. „Zaznamenali jsme import onemocnění z tohoto regionu, a proto jsme zřídili telefonní linku pro obyvatele Jihočeského kraje, kteří dojíždějí do Plzeňského kraje a pohybují se v oblasti se zvýšeným výskytem. Na telefonní lince KHS 737 206 073 mohou požádat o informace a především o přednostní otestování na některém z jihočeských odběrových míst,“ sdělila Kotrbová.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 10 164 osob. V povinné karanténě se ke čtvrteční 18. hodině nacházelo aktuálně 565 Jihočechů,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Ve čtvrtek večer bylo podle verifikovaných dat krajské hygienické stanice na jihu Čech mezi nemocnými 96 žen a 70 mužů. Z celkových 166 potvrzených případů COVID-19 je 40 z Českobudějovicka, 36 ze Strakonicka, 27 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 17 z Táborska, 16 z Jindřichohradecka a osm z Písecka.

„Mezi pozitivně testovanými je devět dětí ve věku do 14 let. Čtrnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 27 v kategorii od 25 až 34 let, 27 v kategorii od 35 do 44 let, 26 v kategorii od 45 do 54 let a 27 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 36 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+,“ doplnila MUDr. Luňáčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám