Hlavní obsah

Bagry objevily zbytky středověkého mostu

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při úpravách koryta řeky byly nalezeny pozůstatky středověkého dřevěného mostu. Nejen tento článek, ale i mnohé další naleznete v časopisu Český kras, který každý rok vydává berounské muzeum.

Foto: Jiřina Leitnerová

Fotografie fragmentů středověkého mostu

Článek

Koncem loňského roku skončila v Berouně výstavba vodní elektrárny a jezu. V souvislosti se stavbou bylo upraveno i koryto řeky. Při snížení stavu vodní hladiny se objevily zbytky dřevěných trámů.

Krátce nato bylo zjištěno, že se jedná o zbytky mostu, který od 13. století spojoval město s druhým břehem. Už od pradávna tudy vedla cesta do Prahy. Ze Seydlovy kroniky se dozvídáme, že do roku 1247 zde byl přívoz.

Dále píše: "..kdežto za krále českého a císaře Karla IV na témž místě nový most vystaven byl, na nějž se přímo z předního mostu od brány vjíždělo, kdež nyní dvě chalupy stojí." Část jeho dřevěných nosníků je zachycena na fotografii.

Právě v aktuálním čísle časopisu Český kras si přečtete nejen o této, ale i o dalších mostních stavbách na Berounsku. Dále se dozvíte o zkamenělinách z kolekcí významných sběratelů, pokladech muzejních knihoven a dalších zajímavých tématech. Časopis každoročně vydává Muzeum Českého krasu.

„Letos bych chtěl upozornit především na článek Dr. Žáka a kolektivu o historii mostních staveb v Berouně a na komplexní zpracování pěnovců v Kodě od autorského tandemu Kovanda – Juřičková,“ říká o právě vydaném časopisu jeho výkonný redaktor Mgr. Štěpán Rak.

Autory článků letošního ročníku jsou opět přední čeští odborníci na daná témata. Jmenujme například Prof. RNDr. Pavla Bosáka, DrSc., RNDr. Karla Žáka, RNDr. Václava Cílka, CsC (všichni Geologický Ústav AV ČR), RNDr. Petra Budila, PhD. (Česká Geologická Služba – Praha), a z muzejních pracovníků: RNDr. Petru Přidalovou, Mgr. Barboru Kailovou, Mgr. Danu Hradilovou a Mgr. Štěpána Raka.

Zájemci si mohou časopis zakoupit na pokladně muzea, nebo mohou požádat o zaslání periodika na dobírku. Další informace o časopisu naleznete na webu muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám