Hlavní obsah

V Rakvicích mají čtyři vánoční rekordy ze slámy

Právo, Milan Vojtek
RAKVICE

Jak na běžícím pásu láme před letošními Vánocemi české rekordy Jaroslav Vajbar z Rakvic na Břeclavsku. Dopřál si hned čtyři. O zápis do rozsáhlého seznamu kuriozit se podělil s Ilonou Plškovou z Velkých Pavlovic, se kterou společně vytvořil dva rekordy. „Je to jednak velký slaměný betlém s figurkami z kukuřičného šustí a pak ještě obdobný, ale miniaturní betlém,“ prozradil Právu Vajbar.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek měří rekordní betlém ze slámy a kukuřičného šustí.

Článek

„Velký betlém poputuje mezi rekordy jako největší betlém ze slámy a kukuřičného šustí, obsahuje celkem 113 figurek,“ řekl prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek. Menší má v jedenáct centimetrů vysoké slaměné sluji figurky s výškou od tří do šesti centimetrů.

Další dva rekordy jsou jeho vlastní individuální záležitostí. Miniaturní pomlázka, kterou svými zručnými prsty upletl, je dlouhá pouhých dvaadvacet milimetrů. Posledním přírůstkem do rekordní kolekce je drobný slaměný koštýř s délkou pouhých 112 milimetrů.

Jedenáct slaměných rekordů

Celkem tak má na svém kontě, sám či ve spolupráci s dalšími tvůrci, jedenáct rekordních výrobků ze slámy. „Když jsem před rokem dokončil obří vánoční zvon, řekl jsem si, že už těch rekordů bylo dost. Že končím. Jenže pak mi to nedalo, pustil jsem se do další práce,“ prozradil Vajbar.

S výpravčí z Velkých Pavlovic se poznal na výstavě výrobků lidových řemesel a umění a jejich spolupráce se záhy projevila v pokusném umístění betlému z kukuřičného šustí pod slaměný zvon. První pokusy měly úspěch u diváků a spolupracující autoři se pustili do experimentů, které vedly až ke vzniku rekordních děl.

Miranet u lednického zámku

Dodnes nepřekonaným dílem opraváře kol z Rakvic je ale unikátní maketa minaretu v parku u lednického zámku. Podle fotografií bezmála 60 metrů vysoké stavby s vyhlídkou vytvořil 218 centimetrů vysokou věrnou zmenšeninu ze 7450 metrů slaměných stébel. Dílo po zásluze získalo titul Česká kuriozita roku 2005.

Vajbar ale přiznává, že na vzniku jeho rekordů má velký podíl manželka, bez jejíž tolerance by díla nedokončil: „Sice mi nadává a brblá, ale když po nocích pletu, tak mi to kafe ještě pořád uvaří.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám