Hlavní obsah

Na stromky se vracejí skleněné ozdoby

Právo, Pavel Karban

Skleněné vánoční ozdoby se opět dostávají do popředí zájmu. A v Česku je prý největší sháňka po ozdobách v barvách fialové, bordó či jemně lososové. Neznamená to ovšem, že by letos měly z vánočních stromků zmizet ozdoby v klasických barvách: bílé, zlaté a stříbrné.

Foto: Pavel Karban , Právo

Malování vánočních ozdob předvedla hlavní malířka novojičínské firmy Drahomíra Gavendová.

Článek

Zatímco pro obchodníky vánoční čas teprve pomalu nastává, výrobci baněk či špic jsou uprostřed hlavní sezóny. „Ta u nás vrcholí listopadem a končí 20. prosince,“ uvedla Yvona Vítková, jednatelka novojičínské firmy Lyra decor, jejímž hlavním artiklem jsou skleněné, ručně foukané a malované vánoční ozdoby.

Na Vánoce se výrobci ozdob začínají chystat hned poté, co jedny svátky skončí. Nové kolekce, které se každoročně chystají, totiž začnou připravovat už v lednu a únoru. „Každý rok přemýšlíme, co dělat jinak a jak změnit výrobu, aby byla atraktivní pro zákazníka.“

Vítková upozornila, že nic z toho, co firma vyrobí, neprojde strojem. „Je to od á až po zet ruční práce. Nejprve se musí ozdoby pusou vyfoukat, pak se posmaltují, nastříbří a nakonec přijde na řadu dekorování,“ popsala. Potvrdila zároveň, že dnes se lidé vracejí ke skleněným vánočním ozdobám. „Nepěkné plasty už málokoho lákají,“ řekla.

Protože se jedná o ruční výrobu, připravuje firma na Vánoce kolekce po tisíci kusech. „Neděláme žádná kvanta, výroba je navíc omezena náročností vzorů,“ upozornila Vítková a dodala, že sortiment je různorodý.

„Stálým hitem jsou ozdoby s andílky, valašským kostelíkem či chaloupkou, zajímavostí pak ozdoby černozlaté, černé nebo černé s tyrkysem,“ prozradila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám