Hlavní obsah

Jedna chyba v systému a aerolinkám na Vánoce chybí piloti

Letecká společnost American Airlines se dostala do potíží. Vinou počítačové chyby v systému plánování směn nebyl na lety v druhé polovině prosince přidělen dostatečný počet pilotů. Toto období přitom patří k nejrušnějším v celém roce.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Letadla American Airlines. Ilustrační foto.

Článek

O problému informovala ve středu agentura Reuters na základě vyjádření odborů pilotů aerolinek American Airlines. Odbory odhadují, že v období od 17. do 31. prosince není obsazeno více než 15 tisíc letů.

Díky chybě si totiž mohlo vybrat o svátcích dovolenou mnohem více pilotů, než bylo původně plánováno.

„Místo zodpovědného plánování se ten systém stal Santa Clausem. Počítač řekl: ‚Ahoj všichni. Chcete dovolenou? Máte ji mít‘,“ vysvětlil pro CNBC pilot aerolinek a mluvčí pilotních odborů Dennis Tajer.

Jako Ryanair

„Máme rezervní piloty, kteří nám pomohou pokrýt prosincové lety, a pilotům, kteří si vyberou určité neobsazené lety, platíme 150 procent jejich hodinové mzdy, což je maximum, jež nám dovoluje smlouva,“ řekl mluvčí aerolinek Matt Miller s tím, že firma na odstranění problému pracuje.

Odbory nejprve uvedly, že vedení aerolinek je ještě nekontaktovalo ohledně řešení nedostatku pilotů, a navíc podaly stížnost. Návrh managementu totiž podle nich porušuje smlouvu, kterou mají odbory s firmou uzavřenou. Později se ale prý obě strany spojily a dohodly se na schůzce, termín ovšem zatím nemají.

S podobným problémem se potýká i irský nízkonákladový dopravce, který mimo jiné i kvůli chybně vypsaným dovoleným musel zrušit tisíce letů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám