Hlavní obsah

Češi si Vánoce dovedou pohodově užít

Češi se na Vánoce těší a umí si je pohodově a klidně užít se svými nejbližšími. Ač to tak podle některých zpráv nemusí vypadat, se stresem si Vánoce spojuje jen každý dvacátý pátý Čech.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční atmosféru si dovede užít většina Čechů.

Článek

Na Vánocích se Čechům líbí, že mají čas jeden na druhého, mohou sledovat klasické vánoční filmy nebo se podívat na vánoční trhy. To vše s rodinou či přáteli. Za otravnější pak považují nejrůznější vánoční večírky a akce. Také proto, že na některých z nich je účast povinná.

Podle výzkumu společnosti dunnhumby Czech s rodinou plánuje čas trávit 93 % Čechů, s přáteli 53 %, večírků se bude účastnit 16 % a večírek pořádat jen 7 %. Ženy jsou více sociální a pro 28 % z nich jsou vánoční večírky potěšení, zatímco stejně to cítí pouze 16 % mužů. Návštěvy jsou pro Vánoce typické, ale štědrovečerní večeře probíhá klasicky doma (70 %).

Dárky vyrobené, nebo kupované

Nákup dárků nebo jejich výběr může být někdy trochu obtížný a stresující, když chce každý udělat radost. Češi nejsou z těch, co by tvrdili, že nejlepší je dárky jenom dávat. Naopak, dvě třetiny z nich se shodují v tom, že rádi dávají i jsou obdarováváni. A že nejkrásnější dárek je ten vyrobený? 85 % lidí si to nemyslí a všechny dárky raději koupí.

Ženy pak podle průzkumu dárky nakupují dříve než muži. Jen málokdo si ale nechává nákupy vyloženě na poslední chvíli, těsně před Vánocemi shánět dárky začíná jen každý desátý Čech.

Výzdoba, tradice, jídlo

K Vánocům neodmyslitelně patří slavnostní výzdoba. U vánočních dekorací Češi preferují zlatou střední cestu, dávají si záležet, protože to doma chtějí mít hezké (pouze 6 % výzdobu absolutně neřeší).

A vánoční tradice Čechů? Ozdobený stromeček má doma téměř každá domácnost, polovina se přiklání k živému, polovina k umělému. Ve třetině domácností je zdoben ještě před 23. prosincem, 42 % domácností se do zdobení pouští den před Štědrým dnem. Koledy k Vánocům patří, pouze 6 % Čechů je nemůže vystát. Vánočku peče víc než třetina českých domácností. Staré české tradice jako pouštění kapra do vody nebo lití olova již dodržovány téměř nejsou.

Další věc pro Vánoce typická je jídlo. Opět to není tak horké a obžerství se nekoná. Na zlaté prasátko sice vždy čeká jen 14 % Čechů, ale více než polovina se snaží vánoční večeři nepřehánět a pojídat s mírou. Bramborový salát chybět nesmí, téměř nikde nevynechají rybu (nejčastěji kapr). V polovině domácností si pak navíc pochutnají i na řízku a více než třetina domácností podává rybí polévku.

A jestli patří k Vánocům projev prezidenta republiky? 42 % Čechů se mu snaží přímo vyhnout.

Reklama

Související články

Jak vybírat vánoční stromek

Každoroční dilema řady domácností se v tento čas upíná ke správnému výběru vánočního stromku. Přestože se mezi námi najdou zapřísáhlí smrčkaři i vyznavači...

Vánoce budou nadprůměrně teplé

Rtuť v teploměrech se v uplynulých letech pohybovala v druhé půlce prosince většinou pod bodem mrazu i během dne. Letos ale meteorologové očekávají...

Češi milují Ježíška

Na Ježíška, který je symbolem českých Vánoc a je i světovou raritou, nedá našinec dopustit. Marně se v padesátých letech minulého století snažil Ježíška...

Výběr článků

Načítám