Hlavní obsah

Michal Mazánek

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Plukovník JUDr. Michal Mazánek je českým policistou a bývalým šéfem Národní centrály proti organizovanému zločinu. Ta vznikla sloučením protimafiánského útvaru a protikorupční policie, do jejíhož čela nastoupil k 1. srpnu 2016.

Mazánek nastoupil k policejnímu sboru už v roce 1985. Z řadového policisty postoupil v roce 1990 na Okresní úřad vyšetřování Praha východ do funkce vyšetřovatele, kde mu byla přidělena problematika násilné trestné činnosti. O tři roky později byl na základě dobrých výsledků převelen na Krajský úřad vyšetřování Středočeského kraje, v jehož rámci se začal věnovat vyšetřování vražd.

Byl členem týmu vyšetřujícímu sérii vražd známou pod názvem „Orlické vraždy“, kdy bylo v přehradě nalezeno pět těl, některá z nich byla v zatavených sudech. Sám skromně přiznává, že vzhledem k tomu, že byl „na vraždách“ teprve tři roky, nebyla jeho pozice až tak významná a spíše se na místě činu učil.

Úspěchy nejen při Orlických vraždách jej v roce 2000 katapultovaly do čela pracovní skupiny „POMNÍKY“, která se zabývala neobjasněnými vraždami na území Středočeského kraje do roku 1990. Nejznámějším vyřešeným případem byla trojnásobná vražda (matky a dvou dcer) v obci Klučov v okrese Kolín právě v roce 1990. Skupině v čele s Mazánkem se pachatele Jaroslava Gančarčíka podařilo dopadnout po 13 letech. Mazánek byl za tento výsledek mimořádně povýšen do hodnosti podplukovníka.

Mazánkova kariéra postupovala časem ještě výš - stal se vedoucím oddělení Služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV) a později i vedoucím odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Středočeského kraje. Za jeho vedení se objasněnost vražd v kraji blížila 100 procentům.

Mezi jeho další úspěchy patří vedení týmu, s nímž vyřešil například případ „Lesního vraha“ - Viktora Kalivody, který usmrtil tři osoby a chystal útok v pražském metru, trojnásobnou „Mukařovskou vraždu“ v roce 2011 nebo případ vražd pražských taxikářů v tom samém roce. Nejen za tyto zásluhy si vysloužil titul Policista roku 2011.

Do konce roku 2015 působil jako náměstek krajského ředitele ve Středočeském kraji a na počátku roku 2016 stanul v čele celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Reorganizace a jediný zájemce

8. června 2016 představilo vedení policie své plány na reorganizaci kriminální služby a klíčových celostátních útvarů. Protikorupční policie (ÚOKFK) a protimafiánská jednotka (ÚOOZ) se k prvnímu srpnu 2016 spojila pod jeden útvar - Národní centrálu proti organizovanému zločinu, do jejíhož čela byl postaven právě Mazánek.

Plánovaná reorganizace vyvolala bouřlivé reakce nejen mezi veřejností, ale hlavně mezi politiky. Plán změn stvrdil svým podpisem ministr vnitra Milan Chovanec navzdory protestům hnutí ANO, jehož šéf Andrej Babiš hovořil o porušení koaliční smlouvy a dokonce o jejím vypovězení.

Se sloučením zásadně nesouhlasil i bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který na funkci rezignoval a na konci června 2016 odešel do civilu.

Mazánek byl jediným zájemcem o novou pozici, na kterou vedení policie vypsalo nabídkové řízení. Ve funkci působil dva roky, odešel do civilu v červenci 2018. V čele NCOZ ho nahradil jmenovec Jiří Mazánek.

Články k tématu