Hlavní obsah

Pád do chladna. Letní teploty vystřídají sněhové vločky

Novinky, jas

Výhled počasí na nejbližší dny slibuje jak teploty atakující letních 25 °C, tak chlad a návrat sněhových vloček i mimo horské oblasti. Razantních zvratů se dočkáme již ze čtvrtka na pátek v souvislosti s přechodem studené fronty, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.4.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Ještě ve čtvrtek 1. dubna budou padat teplotní rekordy a teploty budou atakovat letní hranici 25 °C, ale během čtvrtečního večera postoupí od severu na naše území studená fronta, která ukončí příliv teplého vzduchu od jihozápadu,” popsala Honsová nejbližší vývoj.

Ve čtvrtek bude zpočátku dne převládat jasno až polojasno. Od severu začne postupně přibývat oblačnosti a ojediněle se přidá i déšť. Teploty by se měly šplhat k 21 až 25 °C.

„Po přechodu studené fronty, na které se mohou ojediněle vyskytnout i bouřky, sem začne od západu pronikat studený vzduch,” dodala Honsová.

V pátek by mělo převládat polojasno, na severu oblačno s ojedinělými přeháňkami, které budou v horských polohách sněhové či smíšené. Ráno teploty klesnou na 7 až 3 °C. Přes den se na severu dostanou na 8 °C, na jihu až 16 °C.

Polojasno až oblačno by mělo převládat v sobotu. Přeháňky mohou být od vyšších poloh znovu sněhové. Ráno teploty klesnou na 3 až –1 °C. Odpoledne bychom se měli dočkat ubývání oblačnosti a odpoledních teplot v intervalu 6 až 10 °C. Pocitovou teplotu nicméně bude snižovat čerstvý vítr.

V neděli bude polojasno až jasno s ranními teplotami mezi –1 a –5 °C a odpoledními maximy mezi 10 a 14 °C.

Pondělí začne s polojasnou oblohou, ale postupně se od západu začne zatahovat a přidají se občasné přeháňky, případně déšť. Ráno teploty klesnou na 2 až –2 °C, nejvyšší denní vystoupají na 11 až 15 °C.

Na úterý a středu meteorologové očekávají převážně oblačno  s občasným deštěm či přeháňkami, které mohou být ve vyšších polohách sněhové. Ranní teploty se po oba dny budou pohybovat mezi 2 a –2 °C , denní vystoupají v úterý na 8 až 12 °C, ve středu na 6 až 10 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám