Hlavní obsah

Na Štědrý den má padat sníh i v nížinách

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Letošní Vánoce budou zřejmě bílé i v nížinách. "Nevylučujeme, že sníh bude i v nižších polohách. Určitě ale napadne na horách," řekl Právu v úterý Marian Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Uvedl, že sněžit by mohlo již před Vánocemi, během nich a dokonce i po nich.

Článek

Je to ale odhad pouze na 60 až 70 procent, protože na deset dní dopředu ještě meteorologové neumějí přesně stanovit, jaké bude počasí. "Předpověď budeme v příštích dnech upřesňovat," řekl Sandev.

Dále sdělil, že milovníky lyžování na horách ale čekají velmi slušné sněhové podmínky. Trvalá sněhová pokrývka by mohla být již od zhruba 700 metrů nadmořské výšky.

Na silnicích hrozí náledí

Mrazivé počasí v nížinách a teplo na horách zřejmě ve středu nebo ve čtvrtek skončí a vystřídá ho mrznoucí mrholení nebo déšť, který může na vozovkách tvořit náledí. Právu to řekl v úterý Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

"Zejména pro řidiče může být tato situace velmi nepříjemná, protože v příštích dnech očekáváme mrholení, které může být mrznoucí, anebo i déšť. Ten by z vozovek mohl v některých úsecích vytvořit kluziště," sdělil Seifert.

Ve čtvrtek by mělo být oblačno, ojediněle mrznoucí mrholení nebo mrznoucí déšť. Noční teploty 0 až -4, na Moravě až -6. Přes den vystoupí teploty v Čechách na 1 až 5, na Moravě -2 až 2 stupně.

V pátek se očekává zataženo až oblačno, déšť nebo přeháňky, od 700 m sněhové. Noční teploty 2 až -2, denní 3 až 7.

Poměrně teplý by měl být i víkend a další dny. Na sobotu meteorologové předpovídají oblačno až zataženo, déšť se sněhem, od 400 m sněžení. Noční teploty 3 až -1, odpolední 1 až 5.

Od neděle do středy by mělo být oblačno se sněžením, později zataženo se sněžením nebo deštěm. Noční teploty 3 až -2, ojediněle -5, denní 0 až 5 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám