Hlavní obsah

Igráček nesmí zemřít: Pobláznil Československo a děti baví dodnes

Novinky, Nela Štefanová

Námořník, darebák, lékař nebo hasič. Hračka Igráček má v současné době přes 70 podob a baví děti na celém světě přes 40 let. Podívali jsme se do výrobny na Žďársku, kde se jich ročně zrodí několik stovek tisíc.

Výroba Igráčka v Novém Veselí Video: Novinky

 
Článek

„Od doby svého vzniku se změnil hodně, ale zároveň i málo. Igráček má stále stejnou velikost, stále má pohyblivé ruce a nohy v jednom směru. Inovacemi prošlo jeho zápěstí, s ním může postavička otáčet o 360 stupňů,“ řekl Novinkám Miroslav Kotík, majitel firmy Efko, která se v roce 2010 postarala o znovuzrození této postavičky.

Foto: Novinky

Cena jednoho igáčka začínala v Československu na 12Kčs.

Prvním Igráčkem, který se objevil v bývalém socialistickém Československu v roce 1976, byl zedník. Oblíbeným se stal z více důvodů. „Jednak tu nebyla tak velká konkurence – a především zde chyběla figurka, se kterou by si děti mohly aktivně hrát. Hlavní věc, která byla v té době unikátní a dá se říci jediná, byla, že firma IGRA, která předtím Igráčky vyráběla, přicházela každý rok tak s třemi novými položkami. A tak se stal Igráček zároveň i sběratelskou komoditou. To bylo a je u dětí populární až dodnes,“ vysvětlil Kotík.

Stejně jako dříve je i dnes nejžádanější a mezi dětmi nejoblíbenější Igráček policista a hasič. U dívek převažuje zdravotní sestřička či maminka.

Foto: Novinky

Ročně se z Nového Veselí vyrobí přes 300 tisíc igráčků.

„Ještě letos chystáme pár novinek. Jednou z nich bude Igráček závodník v motokáře. Jistě si většina rodičů vzpomene, že něco podobného již dříve existovalo. Je to určité obnovení původní výroby, akorát trochu vylepšené. Má novou helmu, potisky. Další novinkou bude Igráček s lodičkou nebo Igráčkův domeček, který bude převážně pro holčičky a Igráčkův hrad zaměřený na kluky,“ pokračoval Kotík.

Foto: Novinky

Ve firmě v Novém Veselí získává Igráček mnoho podob.

Igráčci se kompletují v Novém Veselí, plastové díly se lisují v obci Korouhev, která je zhruba o 40 kilometrů dál. Za hodinu stihnou zaměstnanci výrobny zkompletovat zhruba 200 postaviček za hodinu. Hračka se vyváží do řady zemí, nikoli však ve velkém množství, jelikož konkurence v zahraničí na trhu hraček je podle Kotíka opravdu velká.

„Dovážíme ale do Maďarska, Ruska, Polska nebo Francie. Párkrát také do Koreje nebo Japonska,“ doplnil. V zahraničí je postavička známá spíše pod jménem Pokeeto. Její cena se v historii odvíjela podle příslušenství, jedna se pohybovala okolo 12 Kčs. Dnešní cena Igráčků začíná na 69 korunách.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám