Hlavní obsah

MFF KV: Kamarádky Mooreová a Clarksonová si z Varů odvezly stejnou cenu

Novinky, Lucie Sieglová

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary navštívilo několik hvězdných hostů. Těmi největšími byly slavné americké herečky Julianne Mooreová a Patricia Clarksonová.

Sestřih KVIFF 2019Video: Novinky

 
Článek

Obě si z rukou prezidenta festivalu převzaly stejnou cenu, Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Mooreová cenu obdržela během zahajovacího ceremoniálu, Clarksonová při zakončení.

Julianne Mooreová do Karlových Varů dorazila spolu s manželem, režisérem a scenáristou Bartem Freundlichem, a hercem Billym Crudupem. Trojice zde uvedla snímek Po svatbě, který byl rovněž festivalovým zahajovacím. Práci na filmu oba hodnotili jako skvělou, proto hodlají pokračovat ve vlastní firmě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Julianne Mooreová, Bart Freundlich a Billy Curdup přijeli představit hlavně svůj nový film Po svatbě.

„Protože má takový talent a je tak výjimečná herečka, tak máte jako scenárista pocit, že máte tu nejlepší osobu pro tu roli. Pro mě je to skvělé. Já cítím, že scenárista ve mně umí s Julianne komunikovat a ona k tomu přidá věci, které já nevidím,“ popsal Freundlich spolupráci s manželkou.

Ta zase ocenila, že i během filmování je rodina spolu, dcera Liv, která rodiče do Karlových Varů doprovodila, byla asistentkou produkce.

Na tiskové konferenci herečka mj. zavzpomínala na dobu studií v Německu, kde v osmdesátých letech s rodinou žila, má tedy velmi dobré povědomí o revolučním roce 1989, jehož třicetileté výročí si letos připomínáme.

Foto: Petr Horník, Právo

Julianne Mooreová na tiskové konferenci.

„Vyrůstala jsem ve vojenské rodině, žila jsem v zemi, kde byly velmi střežené hranice. Když jsem poprvé jela do Západního Berlína, překvapilo mě, že byl obklopen zdí, přestože je to západní země. Jako mladého člověka mě zajímalo, co se v těchto zemích děje,“ vzpomínala Mooreová.

Hlavní hvězdou zakončení karlovarského festivalu pak byla Patricia Clarksonová. I ona zde reprezentovala svůj snímek, ale nikoli nový. Vybrala Řidičský průkaz z roku 2014, jeden z jejích nejoblíbenějších snímků, které kdy natočila, řekla publiku při jeho uvedení v karlovarském divadle.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Patricia Clarksonová po příjezdu na MFF KV.

Na tiskové konferenci pak hovořila o práci, poměrech v Hollywoodu po kampani MeToo, obsazování žen i o přátelství s Julianne Mooreovou.

„Je to moje kamarádka, jsme obě z New Yorku, známe se dlouhou dobu, od pětadvaceti, vážím si jí, obdivuji ji, jsme si v něčem podobné. Že tu byla taky, je takový bonus, já ji naprosto zbožňuju. A mám radost, že budu mít stejnou cenu jako ona,“ smála se Clarksonová.

Foto: Petr Horník, Právo

Během závěrečného ceremoniálu herečka převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

V Karlových Varech ji prý překvapilo, kolik lidí ji poznávalo. „Myslela jsem si, že mě tu pozná tak jeden člověk. Jsem opravdu překvapená a polichocená, kolik lidí mě tady poznává. Myslím, že už v branži pracuju dlouho a lidé o mně už něco vědí,“ usmívala se.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Patricia Clarksonová s cenou

Po dvou letech se na festival do Karlových Varů vrátil také herec, scenárista, producent a režisér Casey Affleck. Právě karlovarský festival totiž patří k jeho oblíbeným, jak uvedl ve Velkém sále hotelu Thermal před projekcí svého nového snímku Světlo mého života. Na festivalu jej prezentoval spolu s herečkou Annou Pniowsky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Casey Affleck s Annou Pniowsky představili svůj film karlovarskému publiku.

Cena prezidenta MFF KV tradičně zamířila také k zástupci české kinematografie, a to kameramanovi Vladimíru Smutnému. Převzal si ji při zakončovacím ceremoniálu. Festival tradičně do programu zařadil jím vybraný snímek, Smutný zvolil Zánik samoty Berhof.

Foto: Petr Horník, Novinky

Kameraman Vladimír Smutný

„Mám ten film rád z několika důvodů. Jednak je to film, který jsem natočil v osvětlení petrolejových lamp (...) A mně se zdá, že v tom filmu se mi podařilo, že ta atmosféra těch petrolejových lamp tam je. A samozřejmě je to dramatická látka, takže je tam všechno to, co mě jako kameramana pak bavilo i dále,“ uvedl jej v karlovarském divadle.

Foto: Petr Horník

Vladimír Smutný uvedl v karlovarském divadle film Zánik samoty Berhof

Městské divadlo bylo letos svědkem také světové premiéry nového dokumentu Olgy Sommerové Jiří Suchý - Lehce s životem se prát. Ten na konec vyhrál Diváckou cenu Práva 54. ročníku MFF KV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dokumentaristka Olga Sommerová, s Diváckou cenou Práva, a filmová kritička deníku Právo Věra Míšková.

„Stojím před velmi těžkým úkolem, když mám říct pár slov k filmu, který vlastně hlásá jediný: že jsem děsně dobrej,“ uvedl jej jeho protagonista a jedna z nejvýraznějších postav české kulturní scény Jiří Suchý.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Suchý a Olga Sommerová představili snímek na karlovarském filmovém festivalu.

Svůj nový dokument Forman vs. Forman, na němž spolupracovala s Jakubem Hejnou, v Karlových Varech uvedla také Helena Třeštíková. Dokument o slavném českém režisérovi byl zařazen do hlavního programu canneského festivalu v sekci Cannes Classic.

Foto: Jan Handrejch

Helena Třeštíková při premiéře dokumentu v Karlových Varech.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám