Hlavní obsah

Postrach kinosálů: Deset tipů, jak se stát nejnenáviděnějším návštěvníkem projekcí

Novinky, Jaroslav Švelch a kol., Festivalový deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě znáte ten pocit, když se v duchu modlíte, aby si tenhle člověk v sále nesedl vedle vás. Jediný sabotér dokáže zkazit projekci desítkám diváků. Redaktoři Festivalového deníku na základě svých vlastních hrůzyplných zážitků vytvořili desatero, které z vás udělá skutečné monstrum.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Některé zkušenosti z filmových projekcí jsou otřesné.

Článek

1. Chrápej, chrochtej a mlaskej!

Každý máme svůj osobní soundtrack a měli bychom se o něj podělit s ostatními. Z vašeho chrochtání, mlaskání a frkání lehce vznikne arytmický beatbox, z jehož avantgardního kouzla si i Pavel Klusák sedne na zadek. Chrápání zase bezvadně doplňuje intimní filmové scény o nový neslýchaný rozměr.

2. Nemyj se!

O čichové kino se v minulosti pokoušelo už několik vynálezců, ale kde nic tu nic. Vezměte proto tento nelehký úkol do svých rukou. Konkrétně do svých podpaží. Všichni víme, že nejlepší bio parfém si dokáže lidské tělo vytvořit samo.

3. Telefonuj!

Chcete-li se pochlubit luxusním vyzváněcím tónem, nenajdete vděčnější publikum než to z festivalových promítání. Nechte z něj zaznít alespoň dvacet sekund, jinak si melodický motiv nikdo nezapamatuje. Poté hovor přijměte a mluvte dostatečně hlasitě, abyste přeřvali Dolby Surround.

4. Sundej si boty!

Horko, pot a bavlna se v uzavřeném prostoru vašich šviháckých botasek mění v chemickou laboratoř produkující čpavek a siřičitany. Festival je taky trochu „o sdílení“. Nechte tedy plody své chůze pocítit i lidem kolem vás!

5. Klábos!

Disponujete encyklopedickými znalostmi filipínské kinematografie? Sem s nimi! Informace, že Eugene Domingo zazářila v seriálu Sa ngalan ng ina, je přece pro vychutnání filmu Žena v žumpě nezbytná.

6. Směj se na nevhodných místech!

Poslali vám kamarádi na váš vychytralý telefon legrační fotku lenochoda? Nebraňte se záchvatům smíchu. Ty jeho prstíčky! Ukažte ho i lidem kolem vás. Nevadí, že na plátně probíhá tragická incestní scéna.

7. Zapni si laptop!

Ať recenzujete filmy už v jejich průběhu či potřebujete neodkladně odpovědět na e-mail jistého nigerijského gentlemana, obrazovka monitoru příjemně osvítí nejen vás, ale i velkou část sálu.

8. Zaber co nejvíc místa!

Vaše kabelka je váš nejlepší přítel (říkáte ji Lucinko), a proto si zaslouží vlastní sedačku. Stejně jako vaše svačina, programová brožura, peněženka a památníček.

9. Choď pozdě!

Vyhněte se nepříjemným frontám a vstupujte do sálu zásadně až během projekce. Dožadujte se svého místa uprostřed řady a ohánějte se přitom známostmi ve vyšších kruzích. Pošlapejte nebohým lidem chodidla, ať pocítí tu bolest, kterou zrovna prožívají i postavy na plátně.

10. Zacláněj!

Sedněte si do pozoru a nenechte ty záprdky vzadu kochat se obrazem na plátně. V nástupu při hodinách tělocviku jste stáli první v řadě a to ve vás vyvolalo oprávněný pocit nadřazenosti a morální převahy. Umění patří vysokým!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám