Hlavní obsah

Metropole je plná divokých zvířat, ukazuje dokument Planeta Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muflon, sokol nebo volavka mohou žít ve velkoměstě, často na dohled od turistických památek, dokazuje dokument Planeta Praha. Do českých kin vstoupí 28. července.

Teaser filmu Planeta Praha

 
Článek

Za Planetou Praha stojí zkušený filmový štáb režiséra Jana Hoška, producenta Radima Procházky a kameramana Jiřího Petra.

„Náš hlavní odborný poradce biolog Ondřej Sedláček s nadsázkou říká, že by měl být vyhlášen národní park Praha. Městská krajina je pestřejší než krajina za městem. Jedním z ,nej‘ je fakt, že Praha je místo s největším počtem rostlinných druhů v České republice,“ tvrdí producent Radim Procházka.

Foto: Planeta Praha

Muflon evropský

Planeta Praha nabídne skrze zvířecí hrdiny zcela nový pohled na pražská místa, kde by člověk pořádnou divočinu stěží čekal. Slípka zelenonohá se odvážně uhnízdila v odkalovací nádrži bubenečské čističky, sokol stěhovavý pro změnu hnízdí na komíně v Holešovicích, souboj mufloních samců probíhá v areálu Thomayerovy nemocnice v Krči a myšice křovinná se narodila kousek od hrobu Franze Kafky na Novém židovském hřbitově.

Volavky kradou v zoo

Petřín je exkluzivním pražským domovem plcha velkého, který tu možná žil dřív než lidé, a nádrž Slatina v Dubči slouží jako nocoviště pro statisíce středočeských špačků. Neúprosný souboj o potravu probíhá v trojské zoo, kam létají tajně na oběd volavky popelavé. A pak je tu také v Praze nikdy nezamrzající Vltava, kvůli níž někteří ptáci přestali migrovat na jih.

Pro natáčení bylo použito celkem deset různých typů záznamových zařízení včetně termokamer či infrakamer.

„Cílem filmu Planeta Praha je inspirovat diváky k objevení příběhů našich blízkých zvířecích sousedů, kterým většinou nevěnujeme pozornost. Zároveň bychom je chtěli motivovat k větší zodpovědnosti k přírodě nejen v Praze, ale ve všech městech a k zachování její rozmanitosti,“ dodal režisér Jan Hošek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám