Hlavní obsah

Hitler ukradl růžového králíka. Das Filmfest s dramaty i komediemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehlídka německých, rakouských a švýcarských filmů Das Filmfest proběhne od 20. do 26. října v pražských kinech Lucerna, Atlas a následně od 2. do 7. listopadu v brněnském kině Art.

Foto: Filmfest

Jak Hitler ukradl růžového králíčka

Článek

Na festivalu se českým divákům představí třeba dílo oscarové režisérky Caroline Linkové Jak Hitler ukradl růžového králíčka (Als Hitler das rosa Kaninchen stahl), který nahlíží na problematiku židovské emigrace během nacismu z pohledu dětí. Zájem budí i filmová adaptace románu Siegfrieda Lenze Hodina němčiny (Deutschstunde) režiséra Christiana Schwochowa, který vypráví o 50. letech a vyrovnávání se s válečnou minulostí.

Do zdánlivě dokonalého Švýcarska zavádí film Táhněte do Moskvy! (Moskau Einfach!). Tam se odehrál v 80. letech skandál, kdy švýcarská policie špehovala statisíce občanů pro jejich údajné sympatie s politikou Sovětského svazu. Dalším švýcarským filmem bude Dívka z jehlového parku (Platzspitzbaby), příběh z někdejší curyšské otevřené drogové scény.

Foto: Filmfest

Film Dívka z jehlového parku.

Špionážní snímek Curveball (Curveball – Wir machen die Wahrheit) Johannese Nabera má pak v hledáčku výrobu biologických zbraní a Irák za vlády Saddáma Husajna. Legendárního režiséra Rainera Wernera Fassbindera připomene hraný film Oskara Roehlera Enfant Terrible.

Humor nabídne například tragikomedie Byli jednou dva rebelové (Waren einmal Revoluzzer) Johanny Moderové o tom, jak se počáteční záchranná akce může zvrtnout a navždy změnit životy všech zúčastněných a nezůstane pak kámen na kameni. Nebo černá komedie o milostném trojúhelníku Klikaři (Glück gehabt) Petera Payera.

„Citlivá témata současnosti připomene například hořkosladká odysea Oskar a Lili (Ein bisschen bleiben wir noch) o dětech uprchlíků, které jsou svěřeny proti své vůli do péče pěstounů,“ připomněla za pořadatele Silvie Marková. Film získal diváckou cenu na Festivalu Maxe Ophülse.

Další podrobnosti najdete na www.dasfilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám