Hlavní obsah

Filmy o Kubišové, Basikové či Pražském výběru na FAMU Films

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko dostupné archivní filmy o hudebnících nabízí streamovací platforma FAMU Films. Absolventi pražské FAMU točili o Michaelu Kocábovi, Báře Basikové, Monice Načeva nebo Martě Kubišové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marta Kubišová

Článek

Skupinu Pražský výběr zachytil na vrcholu Michal Herz ve filmu Nesmírná únava materiálu. Jedna z nejlepších českých kapel byla ještě mladá a vybrousila svůj originální styl – po natáčení byla ovšem v roce 1983 zakázána komunisty. Na FAMU Films je k dispozici necenzurovaná verze snímku ve vysoké obrazové kvalitě.

„Předrevoluční kariéra Báry Basikové je předmětem dokumentárního portrétu Milana Tomsy. Film, který je pojmenován po titulní zpěvačce, vznikl v roce 1988 a prezentuje nejen její angažmá ve skupinách Stromboli a Precedens, ale i osobní dilemata. Zpěvačka a herečka Monika Načeva je na FAMU Films k vidění v barvitém díle Polednice (r. Niké Papadopulosová, 1999). Futuristická adaptace balady Karla Jaromíra Erbena vznikla s použitím různých druhů klasické i počítačové animace,“ řekla Klaudie Osičková z FAMU.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Kocáb v tričku pro skupinu Rolling Stones.

Atmosféru šedesátých let podle Osičkové zachycují filmy Dialog Hana Hegerová a Eda Pergner (r. Zdenek Zaoral, 1967).

O rok později natočil režisér provokativní film Zlatý slavík depeší Ivo Rožka a Karla Svobody. S výmluvným komentářem Marty Kubišové v něm kritizuje fenomén Zlatého slavíka a mediální kolotoč, který osobnostem ovlivňoval životní styl.

Vynález krásy (r. Marek Najbrt, 1993) je fiktivní dokument. Ukazuje amatérského vynálezce, který odhalí překvapivou minulost Karla Gotta.

Avantgardní hudbu tematizuje snímek Vojtěch a Irena H. (Ivan Zachariáš, 1992). Tvůrce seriálů Pustina (2016) a Bez vědomí (2019) v něm zachycuje manželskou a autorskou dvojici Vojtěcha a Ireny Havlových.

Portál FAMU Films nabízí zhruba 350 starých i nových studentských snímků.

Reklama

Výběr článků

Načítám