Hlavní obsah

České „kraťasy“ míří na mezinárodní filmový festival Clermont-Ferrand

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři české filmy se dostaly do oficiálního výběru největšího světového festivalu krátkých filmů ve francouzském Clermont-Ferrand, oznámil ve středu Jiří Vaněk ze Státního fondu kinematografie. Festival proběhne v hybridní on-line podobě od 31. ledna do 8. února.

Foto: Czech Film Fund

Film Pračka

Článek

„Do mezinárodní soutěže festivalu byl vybrán pětiminutový film Pračka režisérky Alexandry Májové. Nevšedně pojatý snímek o mezilidských vztazích byl loni uveden ve světové premiéře na festivalu Black Nights v Tallinu. Studentský film režisérky Aliony Baranovy z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně s názvem Lístek bude uveden v sekci pro mladé publikum Young Audience. Premiéru měl před rokem na Berlinale v sekci Generation. Třetím českým filmem v oficiálním programu festivalu je další studentský snímek Plus jeden režisérky Myroslavy Klochko z pražské FAMU,“ popsal Vaněk.

Na festivalu funguje i koprodukční platforma Euro Connection, kam byly vybrány dva projekty s českou účastí.

„Animovanou koláž O krávě režisérky Pavly Baštanové podpořil Státní fond kinematografie částkou 300 tisíc Kč ve výzvě na vývoj. Produkuje ho Mária Môťovská ze společnosti MAUR film. Slovinsko-český hraný film Turista režiséra Luna Sevnika o složitém vztahu dospívajícího syna a jeho otce koprodukuje na české straně společnost PINK a Státní fond kinematografie podpořil projekt částkou 500 tisíc korun,“ dodal.

Foto: Czech Film Fund

Studentský snímek Plus jeden režisérky Myroslavy Klochko z pražské FAMU.

Naším nejúspěšnějším krátkým filmem 21. století je Dcera režisérky Darji Kaščejevové. Byla nominována na Oscara, získala studentského Oscara a zvítězila na americkém festivalu nezávislých filmů Sundance v kategorii krátkometrážních animovaných filmů.

Cenu dostala i na filmovém festivalu v americkém Palm Springs, nominována byla na prestižní cenu BAFTA Student Film Award a festival animovaného filmu Monstra v portugalském Lisabonu udělil Dceři dvě ceny - za nejlepší studentský krátký film a Zvláštní cenu od seniorské poroty.

Reklama

Výběr článků

Načítám