Hlavní obsah

Zemřela hvězda italského filmu Valentina Corteseová

Řím

Italská hvězda stříbrného plátna herečka Valentina Corteseová zemřela. Bylo jí 96 let, uvedla agentura DPA. Ačkoliv se před kamerou naposledy objevila na počátku devadesátých let minulého století, má za sebou velmi bohatou kariéru nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech.

Foto: Profimedia.cz

Valentina Cortesová na snímku z roku 1949

Článek

Pocházela z Milána, kde také dlouhá léta hrála v tamním divadle Piccolo Teatro di Milano. U filmu začínala malými rolemi naivních dívek, po druhé světové válce odešla do Spojených států. Ztvárnila řadu osobností v italských i amerických historických filmech (Adriana Lecouvreur či Magic Fire).

Spolupracovala s řadou osobností světové kinematografie, například s Michelangelem Antonionim (film Přítelkyně), Federicem Fellinim (Giulietta a duchové). Zahrála si například ve hvězdně obsazeném britském dramatu Zavraždění Trockého manželku titulní postavy.

Triumfem na stříbrném plátně se pro ni stala role stárnoucí herečky zmítané alkoholem v Truffautově filmu Americká noc. Za tuto roli byla nominována na Oscara. Na počátku 80. let hrála po boku Paula Newmana ve filmu Když se čas naplnil.

Na filmovém festivalu v Benátkách v roce 2017 byl o životě Corteseové promítán dokumentární film, jeho název zněl Diva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám