Hlavní obsah

Zemřel autor textů Colu, pijeme colu a Céčka, sbírá céčka

Novinky, sad
Aktualizováno

Ve věku 89 let zemřel autor písňových textů František Řebíček, informovalo Rádio Impuls. K jeho dílům patří např. Colu, pijeme colu a Céčka, sbírá céčka z repertoáru Michala Davida.

Michal David - Colu, pijeme colu (Lucerna 2012)Video: Supraphon

 
Článek

František Řebíček, který za socialismu pracoval ve studiích Supraphonu jako zvukař, nepsal jen pro Davida, kterého znal od jeho dětství. Několik textů složil i pro Jiřího Zmožka, Karla Svobodu či Karla Vágnera.

Jeho text Bláznova ukolébavka nazpíval Pavel Dydovič, řada lidí pozná píseň hlavně podle začátku první sloky „Máš, má ovečko, dávno spát”.

Napsal také text k písni Už mi lásko není dvacet let, kterou nazpíval Jiří Zmožek. Tituly V kartách já smůlu mám nebo Nevěřím náhodám pak natočil Karel Gott.

Další jeho texty interpretovali i Václav Neckář či Waldemar Matuška a Věra Špinarová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal David

„František Řebíček bych kamarád mých rodičů, takže jsem ho znal od dětství. Pak jsme se nějakou dobu neviděli a potkali jsme se až ve studiu Mozarteum, kde pracoval jako zvukař. Takže on nejen že mi psal texty, ale natáčel i všechna moje alba. Spolupráce s ním byla velmi úzká, já na něj vzpomínám strašně rád. Že nás opustil, je smutná zpráva, ale jeho písničky a texty budou určitě znít dál,“ řekl v Rádiu Impuls Michal David.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám