Hlavní obsah

Vítězem boleslavského festivalu evropských filmů je Disco

Hlavní cenu 6. ročníku Festivalu evropských filmových úsměvů, který v sobotu skončil v Mladé Boleslavi, získal francouzský snímek Disco. Nejlepším evropským filmem je maďarský film Dobrodruzi a cenu za nejlepší český film porota udělila snímku U mě dobrý režiséra Jana Hřebejka.

Článek

Ocenění tvůrci převzali v areálu mladoboleslavského Škoda Auto Muzea, kde se přehlídka nových evropských komedií konala. Snímek Disco, který režíroval Fabien Onteniente, byl oceněn za citlivé a humorné ztvárnění příběhu neúspěšného muže středních let, který se snaží oživit nenaplněné sny na tanečním parketu.

Maďarští tvůrci Dobrodruhů zaujali autentickou výpovědí o rodinných vztazích a hledání porozumění mezi třemi generacemi. Hřebejka porota ocenila za to, jak přiblížil atmosféru počátku 90.let a dokázal vykreslit postavy obyčejných lidí uprostřed historických změn.

Cenu za nejlepší herecký výkon získala Tatiana Vilhelmová

V Česku také zůstává cena za nejlepší ženský herecký výkon. Porota ho přisoudila Tatianě Vilhelmové za obdivuhodné ztvárnění dvojrole zcela rozdílných typů žen ve snímku Chyťte doktora. Nejlepším hercem byl za nečekaně sympatickou roli zabijáka v britsko-belgickém filmu V Bruggách zvolen Colin Farrell. Cenu ředitele festivalu získal bulharský film Létejte s Rossinantem a cenu mladoboleslavského primátora ruský snímek Umělkyně. Divákům se nejvíce líbil český snímek Bobule režiséra Tomáše Bařiny.

Posláním přehlídky nových komedií je popularizovat evropskou filmovou tvorbu prostřednictvím jednoho z nejoblíbenějších žánrů. Letos se v soutěži utkalo 17 snímků, z toho sedm tuzemských. V čestné funkci prezidenta festivalu se střídají osobnosti z oblasti české nebo evropské filmové komedie.

Letos se patronem stal Boleslav Polívka

Od prvního ročníku to byli Jiřina Bohdalová, Marián Labuda, Lubomír Lipský, Zdeněk Troška a Ottfried Fischer. Letos se patronem stal Boleslav Polívka, který zároveň obdržel jednu z cen prezidenta festivalu Jana Kuděly Za všechny filmové úsměvy. Stejné ocenění si odnesl také režisér Jiří Menzel, k jehož letošním 70. narozeninám festival pořádal přehlídku jeho filmů, a nestor české kinematografie Jiří Krejčík, který letos v létě oslavil úctyhodné devadesátiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Fresh Film Fest oslaví páté narozeniny

Jedna z nejvýznamnějších přehlídek studentských filmů Fresh Film Fest - Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Karlovy Vary (FFF) letos oslaví páté...

Benátský festival mezi revolucí a Asií

Pod zvýšeným dohledem policistů pokračoval o víkendu tradiční benátský filmový festival. V Itálii to nyní vře nejen kvůli (ultra)pravicové vládě Silvia...

Výběr článků

Načítám