Hlavní obsah

V říjnu jde do kin první český 3D animovaný film Kozí příběh

Do středověké Prahy zavede od poloviny října malé i velké diváky film Kozí příběh - první český a zároveň i východoevropský celovečerní trojrozměrně animovaný snímek. Vznikl s rozpočtem 35 miliónů korun pod vedením režiséra, kameramana a výtvarníka Jana Tománka. Hlavní role namluvili Matěj Hádek, Jiří Lábus, Mahulena Bočanová, Michal Dlouhý, Petr Nárožný, Karel Heřmánek, Miroslav Táborský a Viktor Preiss.

Článek

Projekt vznikl pomocí počítačové techniky, která byla v celovečerní tvorbě poprvé použita v polovině 90. let u amerického snímku Toy Story - Příběh hraček. Jeho tvůrci chtějí navázat na oblíbené 3D filmy, charakterem tohoto snímku pak na rodinné podívané, které baví děti, teenagery i dospělé.

"Je skoro zázrak, že se nám v desítce lidí u počítačů podařilo něco, na čem zahraniční studia zaměstnávají stovky lidí," řekl Tománek po dnešní projekci v Praze. Při realizaci scénáře, na kterém spolupracoval s Davidem Slámou, kombinoval komediální dějovou linku s pražskými legendami a pověstmi. Film může svými temnějšími tóny, slovním humorem, situačními gagy i akčními scénami pobavit také dospělé publikum.

"Když máte vemeno, tak už je dabing - v mém případě kozy - snadný. Málo mečí, zato však hodně mluví," odpověděl Lábus na otázku, jak se dabuje koza. Výsledek mu přišel jako velký film. "Podobné americké animované projekty jsem ale, i když jsem je daboval, v kině neviděl, takže srovnat nemohu," dodal.

Film má ambice v zahraničí

Hlavní hrdinové tohoto snímku - vesnický mládenec Kuba a jeho prostořeká koza - se připletou ke stavbě Karlova mostu, vzniku orloje, příběhu Faustova domu a jejich kroky zkříží kat Mydlář. Paralelně s tímto dějem se odvíjí osud chudého studenta Matěje, pomocníka mistra Hanuše. Na plátně se občas objeví i davové scény se stovkami postav. O hudební doprovod se postaral 80členný orchestr.

Film Kozí příběh s podtitulem Pověsti staré Prahy vznikl v soukromé produkci společnosti Art And Animation Studio s přispěním mezinárodního grantu Media. Tvůrci počítají s vydáním stejnojmenné knížky, výrobou triček a více než dvou desítek druhů výrobků s motivy filmu, které se budou prodávat v hračkářstvích. Výtvarné návrhy a scénář vznikaly už od roku 2003. Realizovat se začal o tři roky později. Začátkem roku 2007 byly namluveny dialogy, podle nichž se začala dělat konečná animace.

Filmaři vypočítali, že animátoři během téměř tří let "ujeli" s počítačovou myší přes 10 000 kilometrů. Přes 70 filmových postav má kompletně simulovány šaty a používají na 1200 předmětů. Denně prý jeden animátor vytvořil zhruba tři vteřiny filmu.

"Předpokládáme, že po premiéře u nás musíme tento film otitulkovat a začneme ho nabízet zahraničním festivalům včetně těch největších," řekl Tománek. První reakce označil za nadějné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám