Hlavní obsah

V Praze se otevřel nový filmový prostor

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

V Petrské ulici v centru Prahy se v polovině září pod názvem Screenshot otevřel nový kulturní prostor určený filmovým fajnšmekrům. Kromě projekcí nabídne mimo jiné i koncerty nebo výstavy vizuálního umění. Hlavní program zaměřený na kvalitní snímky bude zahájen 2. října.

Foto: Lucie Levá

Payam Razi prostor Screenshot vymyslel.

Článek

Komorní filmový prostor Screenshot tvoří podzemní promítací sál pro třicet šest diváků a dva přilehlé bary s netradičními filmařskými koktejly. Založil ho absolvent FAMU, íránský režisér a hudební redaktor Rádia Svobodná Evropa Payam Razi, který přes třináct let žije v české metropoli.

„Koncept Screenshotu se zakládá na spojení promítacího sálu a příjemného místa, kde můžete zůstat i po skončení filmu. Nebudeme jich ale uvádět několik každý den jako v běžných kinech – proti nim nabízíme přidanou hodnotu v podobě doprovodného programu s odborným úvodním výkladem, diskusemi nebo setkání s tvůrci, třeba formou videohovoru na Skype. Chceme s diváky oslavovat jednotlivé filmy,“ vysvětlil svůj záměr Razi. Program pro veřejnost zaměřený na vrcholná díla kinematografie bude přístupný mezinárodnímu publiku, a to díky anglickým titulkům používaným při všech projekcích, které se zatím budou konat třikrát v týdnu. O víkendech se budou odehrávat hudební večery.

Český film po 30 letech získal studentského Oscara

Kultura

Pořadatelé postupně nabídnou několik programových bloků, během prvního půlroku fungování prostoru začnou ve spolupráci s Národním filmovým archivem přehlídkou padesáti tuzemských filmů od třicátých let po současnost.

„Do výběru jsme se snažili zahrnout jednak klasické české tituly, z nichž jsou mnohé digitálně zrestaurované a diváci je budou moci v upravené podobě zhlédnout často poprvé. Kromě nich představíme také, podle našeho názoru, výjimečná díla, která nejsou tolik známá, a neopomeneme ani domácí polistopadovou tvorbu,“ nechal se slyšet programový dramaturg Milan Dostál.

Screenshot se svým pojetím zařadí mezi podobná, letos otevřená filmová centra v hlavním městě, jakými jsou například Edison Filmhub v Jeruzalémské ulici nebo Kinoloď v holešovickém přístavu.

Jak dělali kouzla v Návštěvnících a Panu Tau, prozradí specialista na triky

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám