Hlavní obsah

V podání Parov Stelar swing nikdy neumře

Právo, Martin Hošna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Tipsport Areny v Praze zavítal Rakušan Parov Stelar, který je považovaný za praotce žánru elektro swing. Osm tisíc diváků v holešovické hale uvedl do varu svým charismatickým mixem elektra a živých dechových nástrojů.

Foto: Martin Hošna

Parov Stelar diváky v hale nadchli.

Článek

Rakouský DJ Marcus Füreder alias Parov Stelar je u nás zavedeným pojmem. Jeho mix tanečního swingu, elektra, živých nástrojů a bohaté vizuální show je známý již z předešlých vystoupení. Jak ale potvrdil páteční koncert, jeho projekt nazvaný Parov Stelar má ambici se vyvíjet a nastavovat vlastní laťku pěkně vysoko. Bez vynikajících vokalistů a muzikantů by to ale jen tak nešlo.

Podmanivé LED podsvícení začalo blikat, ozvaly se tóny první skladby a taneční elektro rytmy okořeněné dechovou sekcí okamžitě padly na úrodnou půdu. Naplněná hala vítala o poznání lépe klasické swingové hity, což se projevilo u třetí skladby Clap Your Hands, v níž naplno excelovala zpěvačka Elena Karafizi.

Foto: Martin Hošna

Rakouský DJ Marcus Füreder alias Parov Stelar v holešovické hale

Ta na sebe hned strhla pozornost sebejistým nasazením a nedělalo jí problém zazpívat jakýkoli part po své předchůdkyni Cleo Panther. Vlnila se mezi rytmikou, dechy, ale i hlavním protagonistou za mixážním pultem, který celou show řídil pěkně zezadu, a byla důstojným protikladem soulového druhého vokalisty Lee Anduze.

Vystoupení potvrdilo, že kolonku elektro swing umí Parov Stelar překračovat s nenucenou pompou a s úsměvem na rtech. Během setu zazněly blues a jazz, došlo i na tradicionál, ska, funky i balkánské vlivy. Vše v dunivém samplování a atmosféře bohaté vizuální show.

Koncert jen potvrdil, že swing není mrtvý a masivní taneční párty funguje nejlépe naživo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám