Hlavní obsah

Svět pod hlavou i Četníky z Luhačovic sledují diváci i na internetu

Právo, Eva Zajíčková

Ačkoli letošní nové seriály veřejnoprávní České televize mají u diváků úspěch a dosahují v porovnání s loňskými premiérami nadprůměrné sledovanosti už při premiéře v živém vysílání na obrazovce, diváci je ve vyšší míře vyhledávají také později.

Foto: Česká televize

Václav Neužil jako policista Filip Marvan v seriálu Svět pod hlavou

Článek

Většinou využijí možnost moderních televizorů nahrát si pořad na hard disk a zhlédnout jej ve vhodnějším termínu. Všechny novinky však mají díl od dílu stoupající sledovanost také ve videoarchivu na webových stránkách České televize.

Tři nové seriály, které ČT spustila hned s počátkem roku, dospěly už ke čtvrté epizodě, která bývá pro sledovanost rozhodujícím bodem. Nejvyhledávanějším z nich se stal humorně laděný krimiseriál Četníci z Luhačovic, který ČT 1 vysílá v pátek. Průměrně jej v premiéře na obrazovce sleduje 1,723 miliónu diváků starších čtyř let. Později pak každou epizodu vidělo z nahrávky v televizi dalších 134 tisíc diváků a do sedmi dnů ji 49 tisíc zhlédlo ve videoarchivu na webových stránkách ČT. Odložená sledovanost tak dosáhla podílu 11 procent.

Foto: Česká televize

Karel Dobrý jako nový velitel četnické stanice v Luhačovicích.

Seriál tematicky navazuje na oblíbené Četnické humoresky, vrací se však do období „před humoreskami“, konkrétně do roku 1919, a vypráví příběhy dvou mladých nezkušených nováčků, kteří byli po vzniku Československé republiky přiděleni na četnickou stanici v lázeňském městečku rovnou z přípravky.

Na druhém místě se v žebříčku sledovanosti ocitl seriál Svět pod hlavou, v jehož pátém dílu se v pondělí hrdina dozví pravdu o svém otci. Krimiseriál, který je českou adaptací populárního britského seriálu Life on Mars, vypráví příběh mladého policisty, jenž se po autonehodě „propadne v čase“ o desítky let zpátky mezi příslušníky SNB v rodném severočeském městě. Na obrazovce jej zatím v premiéře vyhledávalo v průměru 1,251 miliónu diváků starších čtyř let.

Později každou epizodu vidělo průměrně 122 tisíc diváků v televizi a dalších 61 tisíc si ji do týdne pustilo z videoarchivu. Odložená sledovanost tak dosáhla podílu 15 procent. Výsledky Světa pod hlavou se přitom ve všech parametrech blíží loňskému úspěšnému krimiseriálu Rapl.

Svět pod hlavou zaujal o něco více muže než ženy, přičemž v publiku dominují diváci středního věku. Podobně je na tom i komediální seriál Trpaslík, který ČT 1 vysílá hned v následujícím programovém okně, a také páteční Četníci z Luhačovic. Trpaslíka sleduje 986 tisíc diváků u obrazovky, odložená sledovanost činí 20 procent.

„Zájem o všechny tři seriály roste zároveň s dosaženou úrovní vzdělání,“ uvádí David Maršalík z ČT a dodává, že pokud jde o Svět pod hlavou a Trpaslíka, mají ve srovnání s obecným profilem publika ČT 1 nadprůměrné zastoupení v nejmladších diváckých skupinách. Četníky z Luhačovic proti tomu vyhledává hlavně publikum starší pětačtyřiceti let, i když podíl mladších věkových skupin také není zanedbatelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám