Hlavní obsah

Špinarova Žebrácká opera sklízí sukces u mladých diváků

Právo, Jiří P. Kříž

Jaký bude Havel po Havlovi? Takovými otázkami se zabývají i divadelníci. Odpověď výmluvnou nabídl Daniel Špinar v Klicperově divadle. S Ilonou Smejkalovou, jednou z nejčipernějších a nejlepších českých dramaturgyní, nastudoval v Hradci Králové Žebráckou operu. Autorovo drama fatální.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jan Sklenář (šéf zlodějské organizace Macheath), Pavlína Štorková (Jenny, zaměstnankyně dámského salonu)

Článek

Odpověď základní: Havel bude! Navzdory D.O.S.T. hloupým čecháčkům, kteří jeho odkaz dehonestují, jak a kde mohou. A vzala ho na vědomí mladá generace, která už má také dost matení a lží rozsévaných potměšilými vládními přítulníčky. Viděl jsem reprízu nabitou mladými lidmi. Žebrandu aplaudovali, až mi to bralo dech. Nadšeně!

O zápase idejí

Proč je transformace Gayova a Brechtova tématu fatální? Inu již kvůli slavné Krobově premiéře Divadla na tahu v počernické hospodě U Čelikovských estébákům pod nosem v listopadu 1975. A dnes, v éře mafiánského kapitalismu, také kvůli demaskovacím idejím fúzí organizovaného zločinu s represívními složkami.

Ale to hlavní, co fascinuje: Špinar objevil Václava Havla, který - v cizině o tom nepochybovali a nepochybují ani chvíli - přežil nejenom sám sebe, ale i velitele svépomocného deratizačního pluku - Václava Klause. Proměnil totiž Havlovu absurditu s proklamativními a k popravě určenými střety třeba nezávislých mistrů oboru, v Žebrácké opeře kapsář Filch, v zápas idejí. Z jejich velkohubosti a vznešenosti trčí vždy jako sláma z bot nástroj k ohlupování mas a nakonec i sebe. Všechno režisér obrátil do grotesky s výraznými komiksovými prvky.

Do proklamací šéfa zlodějské organizace Macheatha (znamenitý Jan Sklenář) nebo jeho protivníka, šéfa jiné zlodějské organizace Peachuma (stejně skvělý Jiří Zapletal), ale i velitele policie Lockita (František Staněk) si promítněme kterýkoli státnický projev našich lídrů. Stejná rétorika a mentorství, nakonec ale vždy jen floskule a fráze.

Už ho lidi zas maj rádi

Těžko se mi chválí jednotlivosti. V Hradci zase jednou dokonalý inscenační celek! Záměrně jednoduchá scéna Lucie Škandíkové, extravagantní barevnost kostýmů Ivy Němcové, překonávající i tvarosloví Simony Rybákové, skvělá muzika Jiřího Hájka, objevu na tomto poli, doplněná nejvlezlejšími světovými hity - zazářil zatím nejvíc v Morávkově čapkovském Ze života hmyzu v Huse...! Jedním slovem úchvatné.

A Martina Nováková (Peachumová a policajtová Lockitová), Pavlína Štorková (fatální Jenny), Kristýna Kociánová (oddaná Lucy), Kamila Sedlárová (Diana, majitelka konkurenceschopného podniku v obchodním řetězci prodejců dámských těl) atd. Dokonalé.

Klicperovo divadlo Hradec Králové - Václav Havel: Žebrácká opera. Režie Daniel Špinar, dramaturgie Ilona Smejkalová, scéna Lucia Škandíková, kostýmy Iva Němcová, hudba Jiří Hájek. Premiéra 3. března, psáno z reprízy 24. března 2013.

Celkové hodnocení: 100%

Reklama

Výběr článků

Načítám