Hlavní obsah

Slovákům hrozí, že přijdou o české televizní kanály

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Generální ředitel slovenské komerční televize Joj Marcel Grega považuje vysílání českých televizních stanic na území Slovenska za nezákonné. Grega chce upozornit na porušování licenčních práv, k němuž podle něho dochází vysíláním českých kanálů na Slovensku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislava

Článek

„Pokud zaplatíme statisíce eur za právo vysílat filmy a české stanice je odvysílají tři dny před tím, než je odvysíláme v premiéře my, vnímám to jako velký zásah do našich licenčních a obchodních práv,“ uvedl Grega pro server aktualne.sk. Ředitel televize Joj tvrdí, že mu nejde o zpřísnění regulačních opatření, ale o to, aby se dodržovaly platné právní normy.

„Tento trh je silně regulovaný, jen se nám zdá, že se silně regulují slovenští vysílatelé a ignoruje se vysílání ostatních stanic. To je, jako kdyby se povolená rychlost na silnici týkala jen automobilů se slovenskou poznávací značkou, a vozy například s českou nebo maďarskou značkou by mohly jezdit bez postihu 130 přes obec a tvářili bychom se, že je to OK,“ dodal Grega.

Ředitel chce žalovat některé televizní operátory, kteří na Slovensku nabízí české stanice. Podle Gregy totiž tyto společnosti „porušují práva slovenských televizí a zasahují do jejich hospodářství“.

Společnosti, které nabízejí české kanály, se žádných důsledků neobávají. Slovenský divák totiž vnímá české stanice jako běžnou součást nabídky operátorů. „Oni se mají snažit zaujmout nás diváky a tím zamezit, abychom sledovali české stanice. Máme svobodu výběru a ještě nám chtějí diktovat, na co máme koukat,“ rozčiluje se Róbert diskutující na internetu. „Slovenské televize by se raději měly zamyslet nad sebou,“ píše Vladimír. „České televizní stanice by mi chyběly, kdyby je zrušili,“ dodává Zdenka.

Reklama

Výběr článků

Načítám