Hlavní obsah

Ředitel veletrhu Svět knihy Radovan Auer: Bojujeme o holé přežití

Právo, Andrea Zunová

Mezinárodní veletrh Svět knihy se kvůli pandemii koronaviru neuskuteční v původně plánovaném květnovém termínu. Pořadatelé se jeho 26. ročník rozhodli přesunout na říjen. „V tuto chvíli tak činíme všechny kroky k tomu, aby akce proběhla v termínu 8. až 11. října,“ řekl Právu ředitel Světa knihy Radovan Auer.

Foto: archiv Světa knihy

Radovan Auer doufá, že veletrh proběhne v říjnu.

Článek

Co pro vás změna zavedeného termínu znamená?

Bojujeme teď o holé přežití. Do tohoto ročníku jsme již investovali nemalé finance i množství práce a energie. Teď doufáme, že se nám alespoň částečně vrátí. Ale rozhodně v tom nejsme v oboru sami.

Knihkupectví se zavřela ze dne za den a knižní trh v podstatě zamrzl.

Většinu nákladů veletrhu pokrývají vystavovatelské poplatky od nakladatelů. Těm se ale momentálně zcela zastavily finanční toky. Věříme, že podzimní Svět knihy by mohl být klíčovou akcí, která pomůže nastartovat zájem o knihy a literaturu, a tím i prodeje.

Zároveň ale nesmíme ohrozit knihkupecký sektor, pro který je předvánoční čas dobou největších tržeb. Někteří knihkupci se obávají, že jim je podzimní Svět knihy vezme. Snažíme se jim vysvětlovat, že byť jsme velkou akcí, pořád k nám zavítá jen padesát tisíc čtenářů. A před Vánoci nakupují knihy statisíce lidí.

Určitě jste v kontaktu se všemi hosty a účastníky. Vypadá to zatím, že o nikoho a nic plánovaného nebudou návštěvníci ochuzeni?

Ano, zahraniční autory jsme o přesunu informovali a oni většinou předběžně souhlasili, že přijedou na podzim. Navíc se znovu pouštíme do komunikace se světovými autory, kteří návštěvu v květnu z časových důvodů odmítli. Kdo ví, třeba se nám podaří pro účast získat ještě nějakou další literární hvězdu.

Nechci moc zlehčovat situaci, ale nejčastější omluva z účasti zní, že potřebují klid na dokončení nové knihy. Teď má řada z nich toho klidu v karanténě možná až příliš.

Důležité je, že Polsko, náš letošní čestný host, počítá na podzim s prezentací ve stejném rozsahu, jaký plánovalo na jaro. Tedy s plejádou autorů, koncerty, výstavami, dětskými dílnami. Na druhou stranu je teď vše spíše ve stadiu opatrného vyčkávání. Hranice jsou zavřené, letadla nelétají. K detailnímu plánování programu se vrátíme v létě. Teď nás trápí spíše ta vystavovatelská část.

Rok pracujete na novém ročníku. Co prožíváte, když najednou musíte všechno během chvilky změnit?

Nebylo to tak úplně najednou. Mezinárodní situaci sledujeme bedlivě od začátku roku, takže jsme krizové scénáře promýšleli. Veletrh potřebuje mít k dispozici areál Výstaviště minimálně na osm dní, tedy i náhradní termín jsme si museli zavčasu rezervovat.

Nicméně přípravy se stoply v okamžiku, kdy už se v podstatě řešily detaily typu, kolik má být na které besedě mikrofonů. A to je prostě šok, na který se připravit nelze. Obdivuji své kolegy, naše partnery, dodavatele i vystavovatele, jak to většina z nich vzala racionálně, bez hysterie.

Podle některých vyjádření je ve hře i dlouhodobější uzavření hranic, než se plánovalo. Počítáte i s variantou, že by se buď musel opět posunout termín, nebo by se musel úplně překopat scénář celé akce?

Teď se naše naděje upínají k tomu, že na podzim proběhne skvělý Svět knihy, který literátům, nakladatelům i čtenářům vlije do žil novou energii.

Reklama

Výběr článků

Načítám